ua en ru

Україна і Секретаріат Енергоспівтовариства обговорять закон про "зелену" енергетику наступного тижня

Україна і Секретаріат Енергоспівтовариства обговорять закон про "зелену" енергетику наступного тижня Фото: "зелена" енергетика (ec.europa.eu)

Правила функціонування вже існуючих проектів змінюватися не будуть

Україна і Секретаріат Європейського енергетичного співтовариства обговорять законодавство щодо "зеленої" енергетики наступного тижня у Відні. Про це повідомив в. о. голови паливно-енергетичного комітету Верховної Ради Олександр Домбровський, передає кореспондент РБК-Україна.

"Наступного тижня відбудеться робоче засідання у Відні, в Секретаріаті Енергоспівтовариства, де якраз нові законодавчі рамки закону про "зелену" енергетику ми будемо обговорювати", - сказав він.

Домбровський зазначив, що профільним комітетом Ради була створена робоча група для напрацювання нових законодавчих рамок функціонування "зеленої" енергетики в Україні.

"Той рівень "зелених" тарифів, який ми маємо на сьогодні (передусім на сонці) - ми можемо сказати, що вони неадекватні... Тому в комітеті була створена робоча група, яка працює спільно з Держенергоефективності і Секретаріатом Європейського енергетичного співтовариства для того, щоб відпрацювати нові законодавчі рамки розвитку "зеленої" енергетики і переходу на аукціонну форму", - зазначив голова комітету.

Правила для вже існуючих проектів не зміняться

При цьому, з його слів, правила функціонування вже існуючих проектів у "зеленій" енергетиці змінюватися вже не будуть.

"Ніхто не має наміру змінювати правила для чинних проектів, які вже проінвестовані. Держава своїм законом і своїми конституційними нормами захищає інвесторів, які прийшли і проінвестували в Україні в "зелену" енергетику. Ми однозначно переконані, що нам потрібно у великих зелених проектах переходити на аукціон, тому що конкурентна ціна, яку дають учасники аукціону дає можливість цей тариф істотно зменшити", - підкреслив Домбровський.

Він додав, що перший такий аукціон може відбутися вже цього року.

Нагадаємо, Секретаріат Європейського енергетичного співтовариства планує до кінця 2017 року завершити аналіз діяльності Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.