ua en ru

Україна заощадила 7 млрд доларів на субсидіях після підвищення цін на газ

Україна заощадила 7 млрд доларів на субсидіях після підвищення цін на газ Фото: НАК "Нафтогаз"

Після впровадження реформи з ціноутворення населення почало витрачати набагато менше газу

Після зміни ціноутворення на газ для населення в 2015 році, в Україні на субсидії витрачається 2 млрд доларів, тоді як в 2014 році на приховані і адресні дотації виділялося 9 млрд. Про це сьогодні під час прес-конференції заявив головний комерційний директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко, передає кореспондент РБК-Україна.

У "Нафтогазі" відзначили, що населення відчуло підвищення тарифів на газ, однак це було вимушеним заходом для "виживання держави".

"Реформа дуже складна і пов'язана з багатьма аспектами. Зокрема, із змінами принципів ціноутворення на газ для потреб населення. Ми повинні констатувати, що люди відчули на собі підвищення цін. З іншого боку, ми можемо констатувати, що зміна принципів ціноутворення була критично важливою для виживання держави. Якщо на субсидії - приховані і адресні - держава витрачала в 2014 році понад 9 млрд доларів, то зараз держава витрачає сукупно на ці субсидії 2 млрд доларів ", - заявив Вітренко.

За його словами, після впровадження реформи з ціноутворення населення почало витрачати набагато менше газу.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України ухвалив постанову, яка дозволяє людям, які не охоплені програмою житлових субсидій, скористатися 12-місячної розстрочкою для оплати житлово-комунальних послуг.