ua en ru

Україна з сьогоднішнього дня очолила Радбез ООН

Україна з сьогоднішнього дня очолила Радбез ООН Фото: Україна очолила Радбез ООН

Україна буде очолювати Радбез ООН протягом місяця

Україна з сьогоднішнього дня очолила Раду безпеки (Радбез) Організації Об'єднаних Націй (ООН) на один місяць. У січні в Радбезі ООН головувала Швеція.

Рада Безпеки ООН складається з 15 членів Організації. Великобританія, Китай, Франція, Росія і США є постійними членами Радбезу. Ще десять непостійних членів, що обираються Генеральною Асамблеєю на два роки. Кожен рік проводиться заміна п'яти з них. Непостійні члени Ради безпеки обираються більшістю в дві третини присутніх і що беруть участь у голосуванні членів Генасамблеї. Україну обрали тимчасовим членом Ради безпеки ООН у жовтні 2015 року. В ході голосування наша країна отримала 177 118 голосів при необхідних. Разом з Україною в Радбез ООН були обрані Сенегал, Японія, Єгипет і Уругвай.

Роль президента Радбезу ООН

Голова Ради Безпеки ООН визначає порядок денний засідань та представляє Радбез в інших органах ООН і міжнародних організаціях. Президент має право робити заяви, ноти, використовувані як декларація про наміри, які потім весь Рада Безпеки може прийняти.

Зазначимо, після головування України в раді безпеки буде йти в такому порядку: Великобританія, США, Уругвай, Болівія, Китай, Єгипет, Ефіопія, Франція, Італія, Японія.

Володимир Єльченко

Фото: постійний представник України в ООН Володимир Єльченко

Україна очолила Радбез ООН: пріоритети роботи

Президент України Петро Порошенко після обрання України до Радбезу ООН зазначив, що значну увагу Україна приділятиме реформування органу та протидії зловживання правом вето постійними членами.

"Ключовою місією нашого членства в Раді Безпеки буде рішуче відстоювання цілей та принципів Статуту ООН, розроблених за провідної ролі України ще 70 років тому. Мова йде про безумовних і незмінних цінностей, покладених в основу нашого світоустрою - мирне врегулювання конфліктів, повагу до принципів справедливості і міжнародного права", - зазначив президент.

Крім того, за словами Порошенка, Україна буде працювати в напрямку вдосконалення миротворчої діяльності ООН, боротьбі з тероризмом та його проявами.

Постійний представник України в ООН Володимир Єльченко повідомив, що Україна в лютому винесе на обговорення два питання: 13 лютого планується обговорити питання захисту об'єктів критичної інфраструктури, а 21 лютого - врегулювання конфліктів в Європі.