ua en ru

Україна сьогодні відзначає 71-ту річницю визволення від фашистських загарбників

Україна сьогодні відзначає 71-ту річницю визволення від фашистських загарбників Фото: День визволення України від фашистських загарбників

Свято присвячене вигнанню вермахту з території УРСР у 1944 році

Україна сьогодні, 28 жовтня 2015 р., відзначає День визволення України від фашистських загарбників, присвячений остаточному вигнанню військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України.

Саме 28 жовтня 1944 р. відбулося остаточне витіснення угорських та німецьких військ із найзахіднішого регіону теперішньої України - Закарпаття - в результаті здійснення радянськими з'єднаннями Четвертого та Першого Українських фронтів Східно-Карпатської наступальної операції.

Відповідно до указу третього Президента України Віктора Ющенка від 20 жовтня 2009 р. цей день був встановлений як національне свято "з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні".

Зазвичай, у День визволення України від фашистських загарбників відбуваються вшанування ветеранів та полеглих у війні, виставки військової техніки, народні гуляння та святкові концерти.

Сьогодні українців зі святом вже привітав Президент України Петро Порошенко.

"Ми пишаємось героїзмом, силою духу та мужністю наших ветеранів, які у ті буремні роки звільнили від окупантів рідну землю та багато європейських країн, а згодом у надзвичайно важких умовах відбудували зруйновані міста та села, відродили економічний потенціал, плекали наше мирне майбутнє. Саме на українській землі у роки Другої світової війни визначалася подальша доля людства - тут відбулися одні з наймасштабніших та найбільш кровопролитних битв із ворогом. Неоціненним є внесок українців у спільну перемогу народів Європи над нацизмом", - заявив Порошенко у своєму сьогоднішньому привітанні.

Також не обійшлося без проведення паралелей з сучасними подіями.

"На жаль, уже у XXI столітті, після семи десятиліть по закінченню найбільшого в історії людства військового конфлікту, через агресію Російської Федерації та підконтрольних їй терористичних формувань українці зі зброєю в руках захищають суверенітет та територіальну цілісність не лише своєї держави, а й спокій народів усієї Європи. Сучасні захисники України виявились гідними слави своїх дідів та прадідів, а тому я твердо вірю у нашу перемогу", - додав Президент.

Нагадаємо, у травні 2015 р. в Україні і світі відзначали 70-ту річницю остаточної перемоги союзників над нацистською Німеччиною у Другій світовій війні. Крім того, у 2015 р. Порошенко затвердив 8 травня Днем пам'яті та примирення як додаткове свято, яке відзначається спільно з союзниками-переможцями у війні. При цьому традиційне свято 9 травня як День перемогу радянський військ над фашистськими загарбниками в Україні вирішили не скасовувати.