ua en ru

Україна вважає вигідною для РФ ціну на газ 268,5 дол за тис. куб. м

Україна вважає вигідною для Росії ціну на газ 268,5 дол. за тис. куб. м. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Україна вважає вигідною для Росії ціну на газ 268,5 дол. за тис. куб. м. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Так, українська сторона вважає, що ринковою і справедливою є ціна на рівні 268,5 дол. за тис. куб. м, за якою були досягнуті домовленості у грудні 2013 р. і яка була зафіксована в додатковій угоді до контракту 2009 р. між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром". Ця ціна діяла в першому кварталі 2014 р.

"Ця ціна як ринкова є оптимальною з точки зору економічного ефекту для обох сторін, оскільки дозволяє НАК "Нафтогаз України" розмістити весь обсяг запропонованого газу на українському ринку палива і максимізувати ВАТ "Газпром" обсяги поставок газу в Україну", - наголошується в повідомленні Міненерго.

При цьому українська сторона вважає пропозицію російської сторони з урегулювання ситуації з поставками газу політично мотивованою і не відповідною критеріям ринкового підходу і справедливості.

"Для України є неприйнятним запропонований російською стороною механізм зміни вартості природного газу шляхом встановлення т. зв. "знижки" за рахунок скасування експортного мита. Українську сторону не влаштовує ситуація, коли ціна на природний газ може змінюватися російською стороною в односторонньому порядку, як це вже було у квітні 2014 року", - наголошується в повідомленні.

Українська сторона пропонує вирішити питання встановлення ринкової ціни на газ шляхом внесення відповідних змін до контракту на його постачання між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром". "Це було б найбільш логічним і ефективним рішенням щодо гарантій стабільності ціни", - вважає Міненерго.

На думку української сторони, запропонована РФ ціна у 385 дол. за тис. куб. м є занадто високою. "Цей рівень значно вище, ніж ціни, за якими українські компанії зараз купують газ у Європі. З урахуванням довгострокового характеру контракту між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром", а також обсягів природного газу, закуповуваного українською стороною, ціну у 385 доларів США за 1000 куб. м українська сторона не може визнати ні ринкової, ні справедливою", - наголошується в повідомленні.

Україна сподівається на взаємовигідне врегулювання ситуації шляхом тристоронніх переговорів у форматі Україна-РФ-ЄС і готова до їх продовження.

"Проте у разі недосягнення домовленості питання буде передано на розгляд Стокгольмського арбітражу", - наголошує Міненерго України.

Нагадаємо, 11 червня Росія в черговий раз перенесла крайній термін по введенню передоплати за газ для України на 16 червня. До цього терміну вона очікує від України погашення частини боргу за газ.

Як повідомлялося вчора ввечері, міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що Росія відхилила запропоновану Єврокомісією середню ціну газу між 268,5 і 385 дол. за 1 тис. куб. м як проміжну до врегулювання питання між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром".