ua en ru

Україна з 3 січня 2014 р. передасть фрегат "Гетьман Сагайдачний" під тимчасове командування ЄС

Командувач Військово-морських сил України адмірал Юрій Ільїн передав офіційний лист керівнику операції Євросоюзу "Аталанта" контр-адміралові Бобу Таранту про передачу з 3 січня 2014 р. фрегата "Гетьман Сагайдачний" в оперативне командування на період участі у військовій операції ЄС. Про це повідомив представник командування ВМС України капітан 1-го рангу Олег Чубук, передає радіо "Свобода".

За словами офіцера, глава українського флоту на чолі флотської делегації бере участь у конференції командувачів військово-морських сил країн-членів НАТО і партнерів (MARCOMET), яка з 19 по 21 листопада проходить в Лондоні.

Минулого місяця Верховна Рада України прийняла закон, яким схвалила рішення президента про направлення національного контингенту для участі України в операції "Океанський щит" та в операції ЄС "Аталанта". Закон передбачає направлення до 250 військовослужбовців для участі в операції "Океанський Щит" на період до 3 січня 2014 р., а також для участі України в операції "Аталанта" на період з 3 січня до 5 березня 2014 р.

24 вересня фрегат "Гетьман Сагайдачний" з вертольотом Ка-27 і групою спеціального призначення вийшов з порту Севастополя в похід для участі в операціях НАТО і ЄС з протидії піратству біля узбережжя Сомалі в районі Аденської затоки, Червоного моря і західної частини Індійського океану. В рамках операції "Океанський Щит" фрегат "Гетьман Сагайдачний" вже тричі виходив на патрулювання.