ua en ru

Україна візьме участь в навчаннях НАТО у Латвії і Польщі

У навчаннях НАТО "Стійкий джаз" (Steadfast Jazz), які пройдуть з 2 по 7 листопада 2013 р. в Латвії і Польщі, відпрацьовуватимуться дії з розгортання сил швидкого реагування у прикордонних з Росією районах. Україна і Фінляндія також візьмуть участь у навчаннях, заявив генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен.

У навчаннях НАТО "Стійкий джаз" (Steadfast Jazz), які пройдуть з 2 по 7 листопада 2013 р. в Латвії і Польщі, відпрацьовуватимуться дії з розгортання сил швидкого реагування у прикордонних з Росією районах. Україна і Фінляндія також візьмуть участь у навчаннях, заявив генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен, повідомляє агентство Reuters.

Навчання, які отримали назву "Стійкий джаз" (Steadfast Jazz), продемонструють, яким чином НАТО здатне діяти в районах поблизу кордонів Росії.

"Наші партнери - Україна і Фінляндія - також візьмуть участь в цих навчаннях", - сказав Расмуссен.

Це дозволить їм взяти участь у ротації частин у складі сил швидкого реагування альянсу в 2014 р.

"В останні п'ять років Росія посилює свої позиції на в Прибалтійському регіоні. Нинішні навчання дуже важливі для нас, так як вони є першими, коли мова йде про захист нашій території", - сказав міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс.

Навчання стануть найбільшими маневрами НАТО за останні десять років.

У навчаннях будуть задіяні 7 тис. військовослужбовців, включаючи спецназ, а також танки, авіація і бойові кораблі.

Також Расмуссен зазначив, що війська Грузії зможуть вперше в історії прийняти участь у черговій ротації частин у складі сил швидкого реагування НАТО в 2015 р. За його словами, Тбілісі вже підтвердив цей намір.