ua en ru

Україна з 1 лютого починає імпортувати електроенергію з Росії, - "Укренерго"

Україна з 1 лютого починає імпортувати електроенергію з Росії, одночасно припиняючи її експорт до Білорусі і Молдови. Про це повідомив головний диспетчер Національної енергетичної компанії (НЕК) "Укренерго" Костянтин Ущаповський, пише видання "Комерсант-Україна".
"Це тимчасове рішення було ухвалене для того, щоб покрити дефіцит електроенергії на ринку",- заявив Ущаповський. Голова спостережної ради "Київенерго", екс-міністр енергетики Іван Плачков зазначив, що Україна вже кілька років є чистим експортером електроенергії.
У прес-службі ДТЕК заявили виданню, що 30 січня "Східенерго" підписало договір з російською "Інтер РАО ЄЕС" про імпорт до 500 МВт.ч. електроенергії по рівному графіку. Постачання почнуться сьогодні, 1 лютого. У компанії також уточнили, що готові обмежити експорт електроенергії в Білорусь і Молдову і взяти на себе ризики міжнародних контрактів. Про припинення постачань електроенергії до Білорусі і Молдови повідомили виданню і в прес-службі ДПЗД "Укрінтеренерго".
Дефіцит електроенергії з'явився після аварії на лінії електропередачі (ЛЕП) в Запорізькій області. 27 січня в прес-службі обласної державної адміністрації повідомили, що Запорізька атомна електростанція знизила виробництво і зупинила один з шести енергоблоків через падіння опори ЛЕП в Великобілозерському районі. Обвалення сталося внаслідок того, що частині опори були відпилені нелегальними збирачами металобрухту. У рішенні Ради оптового ринку електроенергії (ОРЕ) від 30 січня, пише видання, йдеться, що покрити дефіцит електроенергії спробували за рахунок поставок з теплових електростанцій. Але ТЕС не впоралися зі збільшенням навантаження через різке похолодання. У зв'язку з цим в Україні за станом на 30 січня, за даними ОРЕ, не працювало 9 енергоблоків ТЕС і один енергоблок АЕС. "Зіграла свою роль і зношеність основних фондів державних генерацій",- повідомив Плачков.
Для покриття дефіциту можна було запустити газо-мазутні блоки ТЕС. Але, як наголошується в листі ради ОРЕ прем'єр-міністру Миколі Азарову від 30 січня, який цитується у вищезгаданому рішенні, це вкрай негативно позначилося б на економічних показниках генеруючих підприємств, оскільки ціни на мазут і російський природний газ досить високі. У листі вказується, що з грудня 2011 р. рентабельність виробництва електроенергії на українських ТЕС становить мінус 17%, а загальні збитки генеруючих підприємств за грудень 2011 р. - січень 2012 р. досягли 650 млн грн. Тому рада ОРЕ звернувся до прем'єр-міністра з проханням дозволити імпорт електроенергії "як тимчасову міру на період надзвичайної ситуації".
У рішенні ради ОРЕ говориться, що ремонт лінії електропередачі триватиме мінімум до 12 лютого. Президент "Енергетичної консалтингової групи", екс-міністр палива та енергетики Олексій Шеберстов не виключає повторення подібних ситуацій у майбутньому. "Проблема виникла не сьогодні. Державні генерації протягом багатьох років недостатньо фінансували свою модернізацію і розвиток, і в результаті знос основних фондів досяг надзвичайного рівня. Тому в форс-мажорних ситуаціях додаткових потужностей не вистачає",- говорить Шеберстов. Раніше президент НАК "Енергетична компанія України" Петро Омеляновський заявляв, що всі українські державні генерації виробили так званий "парковий ресурс", тобто вимагають невідкладної модернізації. Більш того, у 72,5% енергоблоків вичерпався і "дозволений індивідуальний ресурс", після якого їх експлуатація заборонена. А директор департаменту електроенергетики Міненерго Микита Константинов зазначив, що для першочергового відновлення потужностей ТЕС Україні необхідні інвестиції в розмірі 96 млрд грн. Проблема додаткових потужностей генеруючих компаній може бути вирішена після їх приватизації, відзначають експерти.
Нагадаємо, обсяг експорту електроенергії України в 2011 р. порівняно з 2010 р. збільшився на 2 млрд 214,9 млн кВт.год (52,5%) - до 6,433 млрд кВт.год.