ua en ru

Україна в понеділок вирішить, чи скаржитися на Росію до СОТ

Україна вирішить, чи звертатися до Світової організації торгівлі для вирішення торгового конфлікту з Росією у понеділок, 19 серпня 2013 р. Про це на сьогоднішній прес-конференції повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов, передає кореспондент РБК-Україна.

Україна вирішить, чи звертатися до Світової організації торгівлі для вирішення торгового конфлікту з Росією у понеділок, 19 серпня 2013 р. Про це на сьогоднішній прес-конференції повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"У понеділок у нас буде готовий чіткий план дій. Я можу сказати, що там передбачено це питання", - заявив Прасолов.

Він додав, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі України має намір спочатку з'ясувати, чому у українських товарів виникли проблеми в Росії, а потім робити якісь кроки. "Ми не припускаємо обмежувати ввезення російських товарів, тому що ми хочемо розібратися, чому сьогодні виникли проблеми у наших товарів. Тому не стоїть питання про якісь інші дії із нашого боку", - заявив міністр.

Прасолов також зазначив, що Росспоживнагляд був стурбований невідповідністю упаковки і змісту продукції Roshen.

При цьому прем'єр Микола Азаров заявив, що представники української та російської митних служб у понеділок зустрінуться та відпрацюють всі невирішені питання.

Раніше сьогодні Європейська комісія закликала Україну та Росію якнайшвидше залагодити торговельну суперечку відповідно до норм Світової організації торгівлі (СОТ).

Сьогодні Президент України Віктор Янукович сьогодні, 16 серпня 2013 р., у телефонній розмові обговорив з Президентом Росії Володимиром Путіним проблему митного оформлення вантажів на російсько-українському кордоні.

Як повідомляла прес-служба ВАТ "РЖД" 16 серпня на російсько-українському кордоні понад 900 залізничних вагонів очікують митного оформлення.

Зазначимо, зараз між Україною і Росією йде якщо не торговельна війна, то щось подібне. Днями Федерація роботодавців України, очолювана українським бізнесменом Дмитром Фірташем, заявила, що Митна служба Росії з 14 серпня включила в перелік "ризикових" всіх без винятку українських імпортерів, що фактично блокує весь український імпорт.

У російському уряді і митній службі запевняють, що ніякої політики в цьому немає. У свою чергу, Федерація роботодавців України показала документ про заборону імпорту українських товарів.

Керівники українських підприємств, зокрема, "Турбоатому", "Метінвесту" і ін. говорять про більш тривалі перевірки української продукції, що поставляється в Росію.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров спочатку заявив, що проблеми у торговельних відносинах з Росією пов'язані з утворенням та структуруванням Митного союзу, а також різницею в підходах. Але вчора ввечері Україна заборонила імпорт кормів і зерна з Сибірського, Північно-Кавказького та Південного Федеральних округів Росії через поширення захворювання тварин ящуром на цих територіях. Експерти побачили в цьому відповідь на дії Росії.