ua en ru

Україна ратифікує Римський статут після змін до Конституції, - законопроект про ратифікацію УА з ЄС

Україна виконає зобов'язання з ратифікації Римського статуту Міжнародного суду 1998 р. після відповідних змін до Конституції України.

Україна виконає зобов'язання з ратифікації Римського статуту Міжнародного суду 1998 р. після відповідних змін до Конституції України. Про це йдеться у законопроекті № 0098 про ратифікацію угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом, який сьогодні зареєстрував в Верховній Раді України Президент України Петро Порошенко.

"Україна заявляє, що зобов'язання України, які випливають зі статті 8 угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, стосовно ратифікації Римського статуту Міжнародного суду 1998 р., будуть виконані Україною після відповідних змін до Конституції України", - йдеться у законопроекті.

Нагадаємо, сьогодні Президент України Петро Порошенко вніс у Раду законопроект №0098 про ратифікацію угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Планується, що завтра, 16 вересня 2014 р. о 13:00 за київським часом ця угода буде одночасно ратифіковано Верховною Радою України та Європейським парламентом в режимі відеоконференції.

За словами Порошенка, після ратифікації політична частина УА між Україною та Європейським союзом набуде чинності з 1 листопада 2014 р.

Водночас за результатами тристоронньої міністерської зустрічі у форматі Україна-ЄС-РФ 12 вересня 2014 р. були досягнуті домовленості, згідно з якими набуття чинності економічної частини ЄС, а саме зони вільної торгівлі між ЄС і Україною відкладено на кінець 2015 р. При цьому ЄС погодився продовжити дію режиму торговельних преференцій для українських експортерів до кінця 2015 р. - понад 90% українських товарів будуть надходити в ЄС безмитно.

За словами Президента України, перше засідання ради асоціації після ратифікації Україною УА з ЄС відбудеться вже 17 листопада 2014 р.