ua en ru

Україна розраховує на Гаазький суд в розслідуванні злочинів в Криму і на Донбасі

Україна розраховує на Гаазький суд в розслідуванні злочинів в Криму і на Донбасі Павло Клімкін в черговий раз закликав Гаазький суд розглянути злочини Росії

Україна просить Міжнародний кримінальний суд (МКС) в Гаазі розслідувати злочини, вчинені в Криму та на Донбасі, де діють проросійські сепаратисти. Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у п'ятницю, 17 квітня, у Гаазі перед зустріччю з президентом і прокурор Гаазького суду, передає інформагентство Reuters.

За словами Клімкіна, Україна вже надала суду повноваження для розслідування злочинів, скоєних на українській території в період з 21 листопада до 22 лютого 2013 2014 р.

"Ми цілком оптимістично налаштовані щодо більшого, значно більшого залучення Міжнародного кримінального суду", - заявив Павло Клімкін.

Він додав, що звернення України буде стосуватися всього, на що поширюється юрисдикція суду, в тому числі і злочинів проти людяності. Прикладом злочину проти людяності Клімкін назвав обстріл Маріуполя в січні 2015 р.

Reuters повідомляє, що, на думку колишнього старшого прокурора МКС Алекса Витинга, новий запит може змусити суд почати розслідування більш широкого виміру українського конфлікту.

"У Криму та Східній Україні були масштабні підозри у військових злочинах і навіть злочини проти людяності, які буде набагато важче ігнорувати", - цитує фахівця Reuters.

Нагадаємо, Клімкін вважає РФ європейською цивілізацією.