ua en ru

Україна опрацьовує укладення угод про вільну торгівлю з Туреччиною, Канадою, Сербією, Ізраїлем

Членство в СОТ сприяє повноцінній інтеграції України у світову економіку. Про це заявив 6 вересня в ході виступу у Верховній Раді України міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов.

"На сьогодні СОТ вже налічує 159 країн і митних територій, на які припадає більше 95% світової торгівлі. Отже, членство в СОТ - необхідна умова для повноцінної інтеграції нашої економіки у світове господарство", - сказав міністр.

Вступ України до СОТ дозволив їй почати переговори про створення зон вільної торгівлі з іншими країнами. Так, 1 червня минулого року набула чинності угода про вільну торгівлю між Україною та країнами ЄАВТ (Швейцарія, Норвегія, Ісландія, Ліхтенштейн), а 16 жовтня 2012 р. Верховна Радою України ратифіковано угоду про вільну торгівлю між урядами України та Чорногорії.

Проводяться переговори про доступ до ринків тих країн, які активізували переговори для отримання членства у СОТ. Це - Ємен, Казахстан, Боснія і Герцеговина. Також опрацьовується укладення угод про вільну торгівлю з Туреччиною, Канадою, Сербією, Ізраїлем, а також вивчаються перспективи укладення такої угоди з В'єтнамом. Розробляються програми виходу України на нові ринки країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону та Латинської Америки.

"Якщо говорити про перспективні вигоди , то участь України в СОТ збільшує привабливість українських підприємств для іноземних інвесторів, відкриває світові ринки, зміцнює позиції експортоорієнтованих виробництв" , - повідомив Ігор Прасолов .

Нагадаємо, Україна стала членом СОТ з 16 травня 2008 р.