ua en ru

Україну визнано найбільшим у світі "піратським офшором"

Україну визнано найбільшим у світі "піратським офшором" Фото: світове інтернет-піратство в Україні

Згідно з IIPA 2016 Special 301 Recommendations, до першої трійки антирейтингу увійшли сусіди КНР і РФ

Україна посіла перше місце в рейтингу держав, які найчастіше порушують права інтелектуальної власності. Про це йдеться в щорічному звіті Міжнародного альянсу інтелектуальної власності (IIPA), повідомили у прес-службі організації.

Як зазначається, слідом за Україною в піратському "табелі про ранги" розташувалися Росія, Китай, Чилі, Індія, Таїланд і В'єтнам.

Україну визнано найбільшим у світі "піратським офшором"

За даними альянсу IIPA, в Україні продовжують працювати сайти, на яких розміщено "піратський" контент, у тому числі й великі торрент-трекери.

Більш того, згідно з американським дослідженням, за останні кілька років "інтернет-пірати" з інших країн спеціально переносили свої сервери до України.

В цілому, "українське питання" вмістилося на дев'яти сторінках окремого дослідження в рамках загальної щорічної антипіратської доповіді IIPA.

Нагадаємо, торік Україні вдалося позбутися статусу найбільш "піратської" країни у світі, що надихнуло експертне співтовариство на оптимістичні реляції: боротьба з інтернет-піратством стала ефективнішою.

До цього торгове представництво США (USTR) і згаданий альянс IIPA двічі визнавали Україну одним з найбільших світових розповсюджувачів неліцензійної продукції.

Україну визнано найбільшим у світі "піратським офшором"

Так, у лютому 2013 Україна потрапила до так званого списку пріоритетного спостереження IIPA поряд з Аргентиною, Китаєм, Коста-Рікою, Індією, Індонезією і Чилі, оскільки поширення піратського контенту в нашій країні "набуло масштабів, що завдають правовласникам значні збитки".

Через квартал, у травні 2013 Україна вже очолила так званий "список 301" країн-порушників інтелектуальної власності. Своєю чергою, USTR оголосило про початок розслідування причин такого високого рівня інтелектуального піратства в Уанеті. Хоча американські правовласники наполягали на застосуванні проти України більш жорстких штрафних санкцій.

Тоді ж уряд США висунув українській владі претензії із трьох основних напрямків: високий рівень інтернет-піратства, використання піратського програмного забезпечення в держорганах і проблеми з адмініструванням системи авторських відрахувань.

Раніше, у вересні 2012 робоча група Конгресу США з протидії міжнародному піратству визнала Україну разом з Росією та Китаєм "найбільш піратськими країнами".

Україну визнано найбільшим у світі "піратським офшором"

Як зазначалося, статус "пірата №1" загрожував Україні виключенням із "Загальної системи привілеїв" (GSP) - програми американського уряду з підтримки економічного зростання країн, у рамках якої до США безмитно ввозяться 3,4 тисячі видів товарів зі 140 країн. Подібні санкції у зв'язку з високим рівнем піратства вже застосовувалися до України раніше - у 2011 офіційний Київ було виключено із GSP на п'ять років.

В цілому, згідно з дослідженням Асоціації виробників програмного забезпечення (BSA) за 2011, рівень піратства в Україні знизився до 84% після трьох років зростання.

Нагадаємо, до списку країн, за виробництвом контрафактної продукції яких необхідно стежити, Україна потрапила на початку 2007 - одразу на шосте місце із 16 країн. Відповідно до звіту IIPA за 2006, збитки від діяльності українських піратів, перш за все через контрафактне програмне забезпечення, склали 320 мільйонів доларів станом на десять років тому.