ua en ru

Україна приєднається до міжнародного плану по боротьбі з ухиленням від оподаткування

Україна приєднається до міжнародного плану по боротьбі з ухиленням від оподаткування Фото: Україна буде боротися з ухиленням від сплати податків за міжнародними методиками

Міністр фінансів направив відповідний лист генсекові Організації економічного співробітництва і розвитку

Сьогодні Міністр фінансів Олександр Данилюк передав офіційний лист про приєднання України до Плану BEPS (Base erosion and Profit Shifting) генеральному секретарю Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) Хосе Анхель Гурріа Тревіно. Про це повідомляє прес-служба Мінфіну.

Згідно з повідомленням, відправка листа дозволить Україні отримати з 1 січня 2017 року офіційне членство в BEPS.

Що таке BEPS

BEPS - план дій ОЕСР з протидії розмивання оподатковуваної бази й виведення прибутку з-під оподаткування. Декларація про BEPS була прийнята на засіданні Ради Міністрів в 2013 році на прохання G20.

У рамках Плану розроблено 15 кроків, що покривають різні сфери протидії агресивного податкового планування, серед яких: удосконалення правил трансфертного ціноутворення, запобігання ухиленню від оподаткування за допомогою міжнародних договорів, оподаткування доходів контрольованих іноземних компаній, обмін інформацією тощо.

Обов'язки України в рамках BEPS

Приєднання України до BEPS Асоціації означає, що країна зобов'язується імплементувати мінімальний стандарт плану, що включає 4 етапи:

- Боротьба з податковими зловживаннями, пов'язаними з використанням спеціальних режимів оподаткування;

- Уникнення зловживань при застосуванні податкових конвенцій;

- Розкриття информациӥ про використання схем агресивного податкового планування;

- Збільшення ефективності механізмів вирішення спорів щодо застосування договорів про уникнення подвійного оподаткування між країнами.

Нагадаємо, Україна в ході деофшоризації планує приєднатися до угоди про обмін інформацією.