ua en ru

Україна приєднається до європейської системи ПРО тільки після Росії, - голова місії України при НАТО

Глава місії України при НАТО, надзвичайний і повноважний посол України в Бельгії Ігор Долгов заявив, що Київ проявить "особливу зацікавленість" в тому випадку, якщо до створення європейської системи протиракетної оборони (ПРО) підключиться Росія. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".
"В України цей проект буде викликати особливий інтерес, якщо натівська система буде будуватися разом з Росією,- сказав він на зустрічі з журналістами.- Якщо буде будуватися система, що охоплює частину Європи з обох сторін, у нас виникне природний інтерес як мінімум знати, що це буде, а як максимум - подумати про те, що якщо якийсь об'єкт буде знешкоджено над територією України, кому на голову він впаде і що з цим робити".
Нагадаємо, раніше стало відомо, що Іспанія погодилася розмістити на своїй території елементи створюваної НАТО системи протиракетної оборони. Як повідомив в середу, 5 жовтня, в Брюсселі прем'єр-міністр Іспанії Хосе Луїс Родрігес Сапатеро, до 2013 р. на військово-морській базі Рота на півдні країни будуть розміщені чотири американських корабля з установками ракет-перехоплювачів.
Рішення Іспанії негайно викликала різку критику з боку Росії. "Вважаємо неприйнятною американську практику "фактів, що відбулися" в питаннях протиракетного облаштування Європи, коли без колективного обговорення, без урахування думки всіх зацікавлених країн приймаються рішення, які здатні вплинути на стан безпеки і стабільності в Євроатлантиці",- заявили в МЗС Росії.
Відзначимо, що система ПРО в Європі буде повністю готова до відбиття загроз в 2018 р. Про це заявив генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен на зустрічі міністрів оборони країн Північноатлантичного альянсу у Брюсселі в середу, 5 жовтня.