ua en ru

Україна залучить визнання ВС Росії вироку Сущенку до позову в ЄСПЛ

Україна залучить визнання ВС Росії вироку Сущенку до позову в ЄСПЛ Фото: Роман Сущенко (webscreenshot youtube.com/ТСН)

Факт визнання Верховним судом РФ вироку журналісту Роману Сущенку буде долучений до позову України в ЄСПЛ

Факт незаконного визнання Верховним судом Росії вироку українському журналісту Роману Сущенку буде долучений до міждержавної заяви України проти Росії в ЄСПЛ. Про це заявив заступник міністра юстиції - уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина, передає прес-служба Міністерства юстиції.

Як відомо, 12 вересня 2018 року Верховний суд РФ визнав законним винесений 4 червня 2018 вирок українському громадянину Роману Сущенко за сфабрикованими звинуваченнями у шпигунстві і підтвердив призначене йому Московським міським судом покарання у вигляді 12 років колонії суворого режиму.

"Таке рішення Верховного суду РФ є цинічним продовженням політики держави-агресора щодо переслідування громадян України за політичними мотивами за сфабрикованими звинуваченнями", - зазначив Ліщина.

За його словами, такі факти будуть долучені до міждержавної заяви України проти Росії відносно українських політичних в'язнів, в тому числі Романа Сущенка.

Нагадаємо, 10 серпня Україна подала міждержавний позов в Європейський суд з прав людини проти Росії за порушення прав українських політв'язнів. В заяві описано порушення щодо 71 політв'язня на 130 сторінках з близько трьох тисяч сторінок доповнень. По Станіславу Клиху, Володимиру Балуху, Еміру-Усеїну Куку, Сергію Литвинову додатково подані заяви за правилом 39 конвенції про надання належного медичного забезпечення і інформації про стан здоров'я.

Зазначимо, посольство України у Франції закликає міжнародну спільноту посилити тиск на Росію, щоб допомогти негайно звільнити всіх українських політв'язнів, а зокрема Сущенко.

Міністерство закордонних справ України наполягає на скасуванні незаконного вироку щодо українського журналіста Романа Сущенка. Крім того, обурення рішенням Верховного суду РФ за Сущенка висловив президент України Петро Порошенко.