ua en ru

Україна пропонувала РФ розглянути легітимність "приєднання" Криму, - МЗС

Україна пропонувала РФ розглянути легітимність "приєднання" Криму, - МЗС Фото: Олена Зеркаль розповіла про арбітраж

Однак російська сторона постійно відмовлялася

Україна вже неодноразово пропонувала російській стороні в рамках Міжнародного суду ООН розглянути питання легітимності приєднання Криму до РФ. Про це заявила заступник міністра закордонних справ із питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

"Чомусь вона (Росія - ред.) відмовлялася", - сказала вона.

На питання про те, яку мету переслідує Москва, заступник міністра заявила: "Російська сторона навмисно намагається затягнути нас у процес дискусії щодо ситуації в Чорному морі. Вони роблять це для того, щоб розмити процес і вивести нас із міжнародно-правової площини. Справа в тому, що маніпулювання та ігнорування правових позицій - це звичайна тактика Росії. Стратегія РФ полягає в її намірі довести, що без вирішення питання про приналежність Криму неможливо вирішувати питання про порушення прав у Чорному морі", - пояснила Зеркаль.

Вона також знову підкреслила, що арбітраж - це не територіальний спір.

"Україна хоче, щоб арбітраж підтвердив українські права прибережної держави; щоб арбітраж зобов'язав РФ припинити міжнародно-протиправні дії в морських акваторіях, що порушують наші права, і дати Україні належні гарантії того, що це більше не повториться; щоб Росія компенсувала нашій країні всі збитки, пов'язані з незаконною діяльністю", - наголосила замміністра.

За її словами, Україна зарезервувала за собою право розширювати претензії в будь-який момент.

"Крім того, в будь-який момент ми можемо попросити арбітраж застосувати тимчасові заходи або винести тимчасові рішення. Вони, наприклад, можуть бути пов'язані з вимогою звільнити Одеське і Безіменне газові родовища від російської присутності і передати їх Україні як державі, якій належать ці родовища і бурові установки, які працюють там", - повідомила Зеркаль.

Нагадаємо, раніше Україна направила Росії повідомлення про арбітраж і позов про ініціювання арбітражного розгляду за порушення Конвенції ООН із морського права.