ua en ru

Україна направила РФ повідомлення про арбітраж за порушення морського права

Україна направила РФ повідомлення про арбітраж за порушення морського права Фото: Україна направила позов проти Росії

Україна прагне захистити свої права в прилеглих до півострову морських зонах у Чорному морі Азовському морі і Керченській протоці

Україна направила Російській Федерації повідомлення про арбітраж і позов про ініціювання арбітражного розгляду за порушення Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права. Про це повідомляє прес-центру Міністерства закордонних справ.

Як йдеться у повідомленні, з початку анексії Криму Росією, права України в прилеглих до півострову морських зонах у Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці були порушені і узурповані РФ.

Україна прагне захистити свої права в цих зонах, зокрема права на природні ресурси континентального шельфу Крим, належать українському народу.

Тому українська сторона просить арбітражний суд підтвердити її права прибережної держави і зобов'язати РФ припинити міжнародно-протиправні дії у відповідних морських акваторіях, а також надати Україні гарантії їх неповторення і відшкодувати завдані Росією збиток.

Наголошується, що Росія, як підписант Конвенції ООН по морському праву, буде зобов'язана виконати рішення арбітражного суду.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент України Петро Порошенко доручив МЗС подати позов проти РФ за порушення Конвенції ООН з морського права.