ua en ru

Україна витратить 6 млрд грн від допуску іноземних компаній до шельфу на соцініціативи Президента, - Ставицький

Виставивши на конкурс два газових родовища на шельфі Чорного моря, Україна розраховує отримати за них від компаній-переможців мінімум 6 млрд грн бонусів. Ці гроші будуть витрачені на виплату соціальних ініціатив Президента Віктора Януковича. Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" повідомив міністр екології і природних ресурсів Едуард Ставицький.

Нагадаємо, що мова йде про дві ділянки на Чорноморському шельфі - Скіфську і Фороську. Площа Скіфської ділянки становить майже 16 698,2 кв. км, Фороської - близько 13 614,9 кв. км. Вони межують між собою. Скіфська ділянка розташована ближче до кордону з Румунією, Фороська - ближче до ПБК.

"Ми хотіли ще в минулому році все це втілити в життя. Але розуміли, що в бюджетному році не встигаємо, і потрібно зробити заділ на майбутній рік. Тоді була оголошена нова концепція по бюджету, соціальні ініціативи Президента. Безумовно, багато людей ставили питання: на що і звідки ви хочете отримати ці необхідні кошти, в тому числі і від цих конкурсів? В публічній передачі пані Акімову (Ірину Акімову, першого заступника глави Адміністрації Президента України) запитували: що це за 6 млрд грн., звідки ви візьмете їх? Ось, будь ласка, перші два конкурси вже покриють соціальні зобов'язання", - пояснив він.

Ставицький заявив, що всі бонуси складуть близько 6 млрд грн.

"Ми розраховуємо, що перекриємо 6 млрд грн. Це мінімум", - зазначив міністр, додавши, що уряд планує провести в цьому році ще кілька тендерів.

За його словами, ці гроші прямим платежем підуть прямо в бюджет.

Нагадаємо, раніше Ставицький заявляв днями, що конкурси по площах можуть бути оголошені вже до 5 червня, ще три місяці піде на прийом заявок і підведення підсумків.