ua en ru

Україна втратила 640 млн грн на незаконній реалізації енергоносіїв через УМВБ

За "сірим кардиналом" українського фінансового ринку Олександром Гінзбургом тягнеться багаторічний шлейф скандалів, серед яких найбільш гучним став конфлікт навколо одного з найбільших біржових майданчиків країни - Української міжбанківської валютної біржі (УМВБ).

За "сірим кардиналом" українського фінансового ринку Олександром Гінзбургом тягнеться багаторічний шлейф скандалів, серед яких найбільш гучним став конфлікт навколо одного з найбільших біржових майданчиків країни - Української міжбанківської валютної біржі (УМВБ).

Ще в 2007 році зареєстрована на Британських Віргінських островах компанія "Оаккрофт Інвестментс", яку пов'язували з президентом на той момент українського рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг" Олександром Гінзбургом, сконцентрувала 53% акцій біржі. Причому супроводжувався цей процес бурхливим розголосом і реакцією колишнього керівництва. Воно заявляло, що скупка акцій відбулася без дозволу Антимонопольного комітету України, і буквально з травня по жовтень 2007 р. новий мажоритарний акціонер довів свою частку з 10% до 53%. Та ще й за підтримки першого віце-прем'єра Миколи Азарова. Але, всупереч протестам, Гінзбург почистив менеджмент, і поставив главою біржі колишнього першого заступника голови VAB Банку (він входив у число банків, які продали свою частку в УМВБ) Петра Переверзєва.

Звільнений голова ради директорів біржі Олег Андронов був упевнений, що нові власники спокусилися на будівлю біржі і землю, які перебувають в історичному районі Києва - Подолі, і оцінювались на той момент в 150 млн грн.

Однак, аж ніяк не земля цікавила Гінзбурга. УМВБ ще з 2000 р. була уповноваженим Кабінетом міністрів України майданчиком з продажу нафти.

Розуміючи, наскільки благодатна "золота жила" у вигляді УМВБ, Гінзбург і прибрав її до рук.

Вхід тільки для своїх

З того моменту УМВБ фактично стала ключовим майданчиком для реалізації енергоресурсів, повністю втративши свою функцію фондової біржі (її частка на ринку цінних паперів становить близько 0,3%). УМВБ торгувала сировиною "Укрнафти", яка є найбільшим українським виробником нафти і зрідженого газу. Таке партнерство давало обом сторонам чимало переваг.

"Міноритарного акціонера "Укрнафти" (Ігоря Коломойського, - ред.) цілком влаштовувала схема, при якій сировина потрапляла на контрольований ним же НПЗ за більш низькою ціною, ніж ринкова. В результаті різниця осідала в мережах АЗС, контрольованих групою "Приват", які, до того ж, отримували конкурентні переваги в порівнянні з іншими мережами", - зазначив експерт Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

УМВБ ж, за словами Переверзєва, щорічно отримувала 13-15 млн грн комісійних.

Картковий будиночок почав валитися в червні 2013 р., коли Міненерговуглепром провів конкурс з відбору нової уповноваженої біржі з продажу вуглеводнів. Нею стала "Перша незалежна біржа" (ПНБ), співвласником якої на той момент була компанія "Газукраїна 2020" підприємця Сергія Курченко.

"У нас є діючий контракт з Мінекономіки, який закінчується в червні 2014 р. Ніхто його не відміняв. Цей контракт намагалися оскаржити ще в 2010 р. Але є відповідне рішення суду, яке забороняє Мінекономіки приймати будь-які дії для зміни біржі, на якій проводяться тендери", - обурився тоді Олександр Гінзбург, який подав у суд на ПНБ, однак програв у всіх трьох судових інстанціях.

Після втечі Курченко з України, Міненерго розірвало договір з ПНБ. А в червні 2014 р. міністерство провело конкурс, на якому право на проведення аукціонів з продажу державної нафти, газового конденсату і скрапленого газу отримала Українська універсальна біржа (УУБ).

І цього разу Олександр Гінзбург вирішив відібрати право проводити торги на своїй біржі через суд: Українська міжбанківська валютна біржа (УМВБ) оскаржила результати конкурсу. В результаті, 22 липня Окружний адміністративний суд Києва в особі судді Ігоря Погрибинченко в забезпечення позову призупинив рішення міністерства за вибором УУБ переможцем конкурсу, незважаючи на попередні рішення судів вищої інстанції.

А буквально через тиждень, 29 липня, "Укрнафта" провела аукціон на УМВБ, де продала 290 тис. т нафти і 11 400 тис. т конденсату на загальну суму близько 3 млрд грн (причому, 70% лотів викупили структури групи "Приват"). Хоча в Українській універсальній біржі резонно зауважують, що з міністерством підписано договір про проведення аукціонів, законність якого ніким не оскаржувалася. Відповідно, навіть незважаючи на рішення судді Погрибинченко, УУБ все ще залишається єдиною біржею для проведення аукціонів з продажу енергоносіїв. Будь-які інші торги - незаконні, впевнені фахівці.

Під загрозою зупинки

На даний момент торги нафтою і скрапленим газом фактично заблоковані. Оскільки Олександр Гінзбург за допомогою судді Ігоря Погрибинченко намагається домогтися визнання протиправним та скасування наказу Міненерго від 20 червня 2014 р. № 463 "Про результати конкурсу", подаючи все нові позови.

З іншого боку ведеться розслідування Генеральної прокуратури. "За фактом проведення 29 липня 2014 р. "Укрнафтою" біржового аукціону з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу на базі УМВБ, Міненерго звернулося до ГПУ і Міністерство внутрішніх справ. На сьогодні зазначеними відомствами проводиться перевірка правомірності вчинених дій", - прокоментували в прес-службі Міненерго.

За попередніми оцінками прокуратури, "Укрнафті", 50%+1 акція якої належить "Нафтогазу України", злощасний аукціон завдав шкоди в 640 млн грн.

Тим не менш, експерти вважають, що УМВБ відкрито захищає інтереси нафтового гіганта, і, як наслідок, групи "Приват", в той час, як "Укрнафта" показує явне небажання працювати на відкритому, "прозорому" ринку біржових торгів енергоресурсами. Інакше, з якої причини керівництво компанії відмовилося в липні продавати нафту і газ на уповноваженій УУБ?

"На мій погляд, в "Укрнафті" і УМВБ, зробивши кілька незаконних операцій, нічого не залишається, як спільно "по-дружньому" прикривати один одного. Наскільки нам відомо, УУБ виходила з пропозицією до всіх продавців, в т.ч. і "Укрнафті", організовувати біржові аукціони з продажу їх ресурсів у відповідності з визначеним порядком. Відповідь видно по тим "неправомірним" вчинків, які "Укрнафта" здійснила спільно з УМВБ за останні місяці. І напрошується одна відповідь - їм потрібен повний контроль за продажами свого ресурсу - "своїм учасникам", навіть в порушення законів і підзаконних актів. Всі ми бачили відео того липневого аукціону з продажу нафти на УМВБ, в т. ч. і кількість учасників на ньому, і продаж за стартовою ціною", - так прокоментував спірні аукціони на УМВБ президент асоціації "Об'єднання операторів нафтового ринку" Леонід Косянчук.

"Укрнафтою" 11 вересня 2014 р. було подано заяву до Генпрокуратури про вчинення керівництвом Міністерства енергетики та вугільної промисловості дій, які мають ознаки кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності, передбачені статтями 364, 366 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем та службове підроблення). І, природно, всі ці "правопорушення" стосуються обставин, які пов'язані з організацією та проведенням біржових аукціонів з продажу енергоресурсів на Українській універсальній біржі попри заборону Окружного адміністративного суду Києва. При цьому "Укрнафта" замовчує, що цією ухвалою було призупинено виключно дію наказу Міненерго від 20 червня 2014 року № 463 "Про результати конкурсу.

Також замовчує "Укрнафта" і про те, що ухвалою того ж Окружного адміністративного суду Києва від 13.08.2014 р. в забезпечення позову шляхом заборони Міненерго, Українській універсальній біржі і будь-яким іншим третім особам вчиняти будь-які дії, спрямовані на виконання укладених на підставі наказу Міненерго від 20 червня 2014 р. № 463 "Про результати конкурсу" договорів про організацію та проведення аукціонів з продажу енергоресурсів відмовлено.

"Група "Приват" хоче, щоб операції купівлі-продажу енергоносіїв здійснювалася за посередництва давнього партнера - УМВБ. Від деяких людей я чув про суму в кілька мільярдів гривень у рамках цих трансакцій. Партнерство полягає в рахунку, оформленому в "Приватбанку", тому що питання передоплати та проплати для групи грає велику роль. А УУБ "Привату" явно не потрібна і співробітництво з цією біржею не несе для нього вигоди", - вважає аналітик групи UPECO Олександр Сіренко.

"Чужа" біржа може створити проблеми з продажем, якщо запідозрить якісь порушення в процедурі. "Своя" ж біржа буде інформувати про появу можливих конкурентів на етапі реєстрації в торгах і різним чином саботувати їх допуск на торги. Адже конкуренція відразу призведе до зростання ціни і, відповідно, порушить налагоджений механізм відчуження нафти за низькою ціною.

"Тому поява нової, неконтрольованої біржі, ставить під загрозу налагоджений механізм заробітку на ресурсах "Укрнафти", - вважає директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

"Через небажання продавати енергоносії прозоро, використовуючи незалежну біржовий майданчик, "Укрнафта" подала в суд на Міністерство енергетики та вугільної промисловості України (на свого засновника в особі Кабміну) з вимогою скасувати постанову №1064, що виглядає вкрай дивно на тлі того, що сама "Укрнафта" є юридично, державною компанією. Для цього повинні бути дуже вагомі причини", - сказав директор асоціації "Біржові та електронні майданчики" Олег Падалка.

А що завтра?

До лобіювання дій "Укрнафти" приписують також і заступник міністра енергетики Ігоря Діденка. "Саме він вносив правки у постанову Кабінету міністрів №1064. Цей документ змінив порядок аукціонних торгів по суті, надавши структурам "Привату" виставляти нафту українського видобутку за стартовою ціною, що на 15% нижче ринкової", - впевнений Олександр Сіренко.

Про взаємні інтереси Гінзбурга, а також Ігоря Коломойського, говорить і той факт, що умови торгів на УМВБ куди менш привабливі, ніж на УУБ. "Комісія за проведення біржових аукціонів виграла конкурс на біржі нижче в рази. Наприклад, по зрідженому газу у біржі, яка виграла конкурс, розцінки на послуги нижче в п'ять разів у порівнянні з УМВБ. Є різниця? Для нас вона істотна", - прокоментував ситуацію один з