ua en ru

Україна втратить 3 млрд доларів від будівництва "Північного потоку -2"

Україна втратить 3 млрд доларів від будівництва "Північного потоку -2" Фото: Андрій Коболєв (УНІАН)

"Північний потік-2" є питанням безпеки України та всього ЄС

Після запуску російського газопроводу "Північний потік-2" Україна втратить 3 млрд доларів, які щороку отримує від транзиту газу через територію України. Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв під час конференції YES, передає кореспондент РБК-Україна.

"Якщо говорити про об’єми, то це 3 млрд доларів в рік - зараз це ті доходи, які ми отримуємо за транзит газу по Україні. Якщо "Північний потік - 2" зараз запуститься, то через 2 роки він може бути завершений. Як тільки він буде завершений, всі розрахунки показують, що не буде транзиту через Україну. Частина газу перейде в Турецький потік, інша частина перейде в Північний потік", - повідомив Коболєв.

"Посміхаюся, коли намагаються озвучити, що ми будемо конкурувати тарифами і це ще не втрачена боротьба. Якщо ми подивимось, то "Північний потік - 1" - все ще існує. Коли його побудували, всі об’єми газу вийшли з нашої системи, відмінусувались. Тому для України - це буде величезна втрата. 3 млрд доларів - це 3 % ВВП України", - додав він.

Коболєв також наголосив, що "Північний потік-2" є питанням безпеки України та всьго ЄС.

"З нашої точки зору "Північний потік-2" стосується безпеки України і всього ЄС. Не буде перебільшенням сказати, що це питання нашого виживання. Якщо в нас не буде газового транзиту, то ми впевнені, що будуть відкриті двері до повноцінної агресії проти України. Ми намагаємось цього уникнути", - зазначив він.

Нагадаємо, шведські політики виступили проти "Північного потоку-2".

Раніше РБК-Україна повідомляло, що у Фінляндії почали укладання труб для "Північного потоку-2".

До цього стало відомо, що "Газпром" починає будівництво морської частини газопроводу "Північний потік-2".