ua en ru

Україна потрапила у групу "відносної свободи" рейтингу цензури в інтернеті

Україна потрапила у групу "відносної свободи" рейтингу цензури в інтернеті Фото: українських інтернет практично вільний від цензури

Більш жорсткий контроль користувачів мережі у Білорусі, Росії та Єгипті

Американська неурядова організація Freedom House оцінила рівень цензури в інтернет-просторі різних країн світу. Результати дослідження опубліковані у звіті організації "Freedom on the Net 2016".

Так, згідно з даними звіту, дві третини інтернет-користувачів по всьому світу стикаються з цензурою. Зокрема, Росію організація відносить до країн з невільним інтернетом. За даними Freedom House, за рік ситуація з цензурою в рунеті погіршилася.

Дослідження проводилося з червня 2015 року в 65 країнах, в яких проживає 88% всіх інтернет-користувачів. За оцінкою Freedom House, в 17 країнах інтернет є вільним. У п'ятірці лідерів — Естонія, Ісландія, Канада, США і Німеччина. Також у цьому списку опинилися Грузія і Вірменія.

Ще в 28 країнах, у тому числі в Україні, Замбії та Тунісі рівень "свободи" інтернету від цензури становить 38%, повідомила Freedom House.

Серед країн з "невільних" інтернетом — 20 держав. Лідирують в антирейтингу Китай, Сирія, Іран, Ефіопія і Узбекистан. Рівень цензури всесвітньої павутини в цих країнах становить від 79% до 88%. Також в цей список потрапили такі країни пострадянського простору, як Росія, Казахстан і Білорусь. У них показник рівня цензури в інтернеті варіюється від 62% (Білорусь) до 65% (Росія).

Рівень цензури рунета збільшився на 3%, порівняно з 2015 роком. Основна частина обмежень в РФ здійснюється в рамках антитерористичної діяльності, зазначає Freedom House. Серед інших тем, які відслідковуються і блокуються в інтернеті владою, організація виділяє повідомлення, пов'язані з ЛГБТ-висловлюваннями, конфліктом в Україні, опозиційні заяви, контент націоналістичної спрямованості і пов'язаний з дитячою порнографією. Серед факторів, що знижують рейтинг Росії, у звіті згадуються блокування сайтів, вилучення контенту, політичний та економічний тиск на онлайн-видання з боку уряду, а також кібератаки на незалежні медіа.

Нагадаємо, що "Репортери без кордонів" включили Путіна в ТОП-12 світових лідерів-ворогів ЗМІ.