ua en ru

Україна отримає решту військової допомоги США протягом кількох тижнів

Україна отримає решту військової допомоги США протягом кількох тижнів Ілюстративне фото (uk.wikipedia.org)

Україна недоотримала 36 млн гривень допомоги

Протягом наступних кількох тижнів Пентагон передасть Україні решту оборонної допомоги, закладеної у бюджет США на поточний рік. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Голос Америки".

Зазначається, що до кінця фіскального року у США, 1 жовтня, Пентагон надав Україні 214 мільйонів доларів із 250 мільйонів. Передача решти коштів очікується найближчим часом.

Цього тижня чотири сенатори-демократи звернулися із листом до міністра оборони США Марка Еспера, висловлюючи занепокоєння щодо недоотримання Україною усієї суми.

"Ми асигнували ці гроші. Вони мали бути витрачені протягом минулого фіскального року, до 1 жовтня. Вже добігає кінця листопад, а гроші все ще не витрачені", - сказав один із авторів цього листа сенатор-демократ Дік Дурбін.

Раніше заступник помічника глави Пентагону Лора Купер під час слухань щодо імпічменту заявила, що українські чиновники, можливо, знали, що допомога США в сфері безпеки була припинена 25 липня - раніше, ніж відбулася розмова президентів США і України - Дональда Трампа та Володимира Зеленського.

Нагадаємо, затримка виплати військової допомоги США Україні стало приводом для початку процедури імпічменту президента Дональда Трампа Палатою представників американського Конгресу. Під час відкритих слухань у справі про імпічмент посол США в Євросоюзі Гордон Сондленд заявив, що заморожування військової допомоги для України з боку США було за вказівкою Трампа, який вимагав почати справу проти колишнього віце-прем'єра Джо Байдена.