ua en ru

Україн отримала першу партію гуманітарного брезенту від ООН для відновлення 1 тис. осель на Донбасі

Агентство ООН у справах біженців сьогодні, 24 вересня, здійснило доставку до аеропорту "Бориспіль" першої партії високотехнологічних матеріалів для невідкладних ремонтних робіт пошкоджених будівель на сході України.

Агентство ООН у справах біженців сьогодні, 24 вересня, здійснило доставку до аеропорту "Бориспіль" першої партії високотехнологічних матеріалів для невідкладних ремонтних робіт пошкоджених будівель на сході України. Про це повідомляє прес-служба представництва УВКБ ООН в Україні.

"Спеціальний будівельний брезент було доставлено рейсом авіакомпанії МАУ із глобального фонду агентства у м. Дубай (ОАЕ). Вантаж буде використано для задоволення першочергових потреб у відновленні будинків та проведення тимчасових ремонтних робіт із можливістю відстрочити капітальний ремонт на півроку", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що після проведення процедури розмитнення матеріали будуть направлені до офісу агентства у м. Харків для подальшого розповсюдження серед потерпілих.

В ООН розраховують, що перша партія вантажу дозволить надати швидку допомогу більше ніж 3500 осіб (близько 1000 осель) протягом 2-3 днів від дня розподілу матеріалу.

"Ми розуміємо, що багато людей повертаються до напівзруйнованих домівок і що ремонт вимагатиме певного часу. Саме тому ця термінова доставка є на часі, бо дозволить переселенцям повернутися до більш-менш комфортних умов життя у власних оселях вже за декілька днів. Ми маємо успішний досвід застосування такого матеріалу у багатьох країнах, де працює агентство", - пояснив старший регіональний радник з програмних питань Сречко Нойман.

Будівельна плівка із підвищеним рівнем щільності (tarpaulin) була розроблена міжнародною групою дослідників для довготермінового використання у різних кліматичних зонах для забезпечення тимчасового притулку. Серед іншого, брезент можна використовувати для накриття пошкоджених споруд, посилення захисту наметових містечок, спорудження польових госпіталів та складських приміщень. Цей вид будівельних матеріалів широко використовується управлінням верховного комісара ООН у справах біженців у зонах конфліктів, серед яких Сирія, Ірак, Судан та Ліван.

Раніше в ООН також пообіцяли передати Україні досвід роботи з переселенцями, напрацьований в Сербії, Азербайджані та Грузії.