ua en ru

ООН передасть Україні досвід роботи з переселенцями

Організація об'єднаних націй (ООН) передасть Україні досвід роботи з переселенцями, напрацьований в Сербії, Азербайджані та Грузії.

Організація об'єднаних націй (ООН) передасть Україні досвід роботи з переселенцями, напрацьований в Сербії, Азербайджані та Грузії. Про це в понеділок в Дніпропетровську повідомив спеціальний доповідач ООН з прав внутрішньо переміщених осіб Чалокі Бейані, передає радіо "Свобода".

Зокрема він заявив, що представники ООН готові ділитися тими знаннями і досвідом, які вони напрацювали в Сербії, Косово, Азербайджані та Грузії. За його словами, "необхідно уникнути подовження ситуації з переміщенням переселенців з території країни".

"Найбільш правильний підхід сьогодні - не політизувати цей процес. Ми повинні розглядати його як гуманітарну проблему, яка потребує гуманітарного рішення. Є два шляхи - або повернутися на територію постійного проживання, якщо дозволяє ситуація, або облаштовуватися в іншому місці країни", - сказав він.

Він також повідомив, що після візиту делегації ООН в Україні, буде створено звіт для Ради з прав людини, який буде містити аналіз ситуації з переселенцями. У документі також будуть практичні рекомендації.

"Нашим головним методом роботи є діалог з урядом щодо ситуації з переселенцями. Ми розглядаємо питання їх захисту, потреби, а також можливості розв'язання цих питань. Ключовим фактором захисту переселенців є відповідальність уряду. Це нова ситуація для вашої країни. Ми вивчаємо, наскільки країна готова працювати у відповідності з міжнародними стандартами", - зазначив Бейані.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що кількість тимчасово розміщених громадян України з Криму і Донбасу станом на 22 вересня 2014 р. становить 122 тис. 287 осіб проти 256 тис. 72 осіб на попередню звітну дату, 9 вересня.