ua en ru

Україна і Польща створюють ринок послуг міжнародного роумінгу

Україна і Польща створюють ринок послуг міжнародного роумінгу Фото: НКРЗІ схвалила проект ринку роумінгу між Україною та Польщею

Проект документа схвалений НКРЗІ

Національна комісія з питань регулювання зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) схвалила проект договору по створенню міжнародного ринку послуг роумінгу між Україною і Польщею. Згідно з проектом, ринок планується створити так, щоб максимально можливо наблизити тарифи на послуги роумінгу до рівня національних. Інформацію про це комісія опублікувала на своєму сайті.

Проект створений в якості продовження домовленостей, досягнутих на зустрічі Президента України Петра Порошенка і Президента Європейської Комісії (ЄК) Жана-Клода Юнкера 27 серпня цього року р. в Брюсселі. Договір обговорювався також під час робочого візиту Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка в Республіку Польща 9 вересня 2015 р.

"Документ впроваджує єдиний підхід до регулювання рівня цін на послуги роумінгу і встановлює норми, спрямовані на підвищення прозорості цін і поліпшення обслуговування абонентів в частині надання інформації про тарифи для користувачів послуг роумінгу", - йдеться в повідомленні.

Крім того, за даними комісії, в угоді приділяється увага вирішенню проблем у прикордонних районах. А саме, документ передбачає проведення серії заходів для того, щоб запобігти отримання користувачами невиправдано високих рахунків з-за випадкового роумінгу.

Проект угоди розроблено на основі норм і положень чинної Рекомендації ЄС №531 від 2012 року про роумінг мереж мобільного зв'язку всередині ЄС. В основі цих рекомендацій - принципи сприяння зростанню конкуренції та захисту прав споживачів на вибір найбільш зручних для себе умов отримання телекомунікаційних послуг.

Далі, затверджений НКРЗІ проект буде направлений на узгодження до Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Міністерство фінансів України, Міністерство економічного розвитку і торгівлі країни, АМКУ, Міністерство закордонних справ і Міністерство юстиції країни.

Нагадаємо, раніше НКРЗІ повідомляла про плани провести аналіз ринку послуг пропуску трафіку.