ua en ru

Україна підписала угоду з урядами Росії та Угорщини про перевезення ядерних матеріалів

Україна підписала угоду з урядом Росії та Угорщини про співпрацю у галузі перевезення ядерних матеріалів між Російською Федерацією та Угорщиною через територію України. Про це повідомляє Департамент комунікацій "Росатом".

Угода була підписана сьогодні, 17 жовтня, в Києві. Угода визначає основні засади здійснення перевезень ядерних матеріалів між Росією та Угорщиною. Воно покликане замінити угоду між Україною, Росією та Угорщиною, підписану в 1992 р. У новій редакції угоди значно посилилися вимоги до забезпечення ядерної безпеки, а також врегульована нормативно-правова база з обліками зміни законодавства.

В Угорщині Російська Федерація постачає ядерним паливом АЕС "Пакш", побудовану за участю СРСР. АЕС "Пакш" складається з чотирьох енергоблоків з реакторами ВВЕР-440. Перший блок був введений в експлуатацію в 1982 році, другий - в 1984 році, третій - в 1986 році, четвертий - в 1987 році. Паливо поставляє Паливна компанія Росатому "ТВЕЛ", за умовами Угоди російська сторона здійснює повернення відпрацьованого ядерного палива.

Аналогічні угоди Росія і Україна вже підписали в 2006 році з Болгарією і в 2010 році - зі Словаччиною.