ua en ru

Україна піднялася на одну позицію в рейтингу свободи преси Freedom House

Україна піднялася на одну позицію в рейтингу свободи преси Freedom House Фото: Freedom House

Україна піднялася зі 112 на 111 місце

Україна до 2016 року піднялася на одну позицію в світовому рейтингу свободи преси. Про це повідомляється у звіті організації Freedom House.

Наголошується, що в 2016 році Україна посіла 111 місце проти 112 в 2015 році

"У 2016 році уряд продовжив удосконалювати законодавство в медійній сфері, під час чого був реалізований ряд позитивних реформ минулого року. У червні 2016 року президент Петро Порошенко підписав закон про спрощення умов перетворення державних радіо - і телевізійних компаній країни інформаційні агентства суспільного мовлення - процес, який розпочався ще в 2014 році. Крім того, уряд зробив певні кроки в бік зменшення впливу держави на друковані ЗМІ та прийняв у листопаді закон про приватизацію 244 друкованих ЗМІ, багато з яких є регіональними і міськими друкованими виданнями", - повідомили в FH.

У той же час, доступ журналістів доступ в регіони Донбасу (Донецької і Луганської областей), які з 2014 року під контролем сепаратистів, залишається обмеженим. Аналітики відзначають зниження рівня насильства по відношенню до представників преси з 2014 року, нападу на працівників ЗМІ все ще тривають.

"Постійна нестабільність і насильство на Донбасі, а також побоювання з приводу загального російського втручання в українські справи продовжували створювати напруження у політичному середовищі в країні і вплинули на ставлення уряду до ЗМІ", - підсумували аналітики.

Нагадаємо, Україна піднялася на п'ять позицій (до 102-го місця) порівняно з минулим роком у новому рейтингу свободи преси міжнародної організації "Репортери без кордонів".