ua en ru

Україна може подати позов до ЄСПЛ проти "Роснефти" до 19 грудня, - Мін'юст

Україна може подати позов до ЄСПЛ проти "Роснефти" до 19 грудня, - Мін'юст Фото: Павло Петренко (https://minjust.gov.ua)

Однак через обшуки НАБУ ініціатива під загрозою

Україна планує подати позов у Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) проти "Роснефти" до 19 грудня. Про це в понеділок, 11 грудня, повідомив міністр юстиції України Павло Петренко в ефірі "Свобода слова".

"Міністерство юстиції та офіс уповноваженого підготували позов проти російської компанії "Роснефть" на 700 мільйонів гривень шкоди, заподіяної державі Україна незаконним захопленням майна цією компанією та її дочірніми структурами в Україні", - сказав міністр.

Однак, зазначив він, "приписом, яким суддя постановив, що вилучити документи (в результаті обшуків НАБУ в Мін'юсті, - ред.) необхідно до 15 грудня, а ми збиралися подати позов проти "Роснефти" до 19 грудня, фактично підривається можливість позову проти російської компанії".

"Серед величезної кількості пунктів того, що суддя хоче вилучити з цього офісу (офіс урядового уповноваженого у справах ЄСПЛ), є один пункт: вилучення оригіналів документів, а саме, заяв та матеріалів справ, які знаходяться на розгляді в ЄСПЛ, де однією із сторін виступала держава Україна за період з 1 січня 2013 року по даний час", - сказав Петренко

Нагадаємо, раніше НАБУ опублікувало фото і відео обшуків в Мін'юсті. Бюро аргументувало слідчі дії тим, що існував ризик знищення речових доказів по справі, яку розслідує НАБУ.

Зазначимо, пізніше Генеральна прокуратура України відкрила кримінальну справу за фактом обшуків в Мін'юсті детективами Антикорупційного бюро.