ua en ru

Україна подала заявку на проведення Олімпіади, незважаючи на відмову багатих країн заради економії, - Медведчук

У той час як більшість досить багатих країн з міркувань економії відмовляються від проведення престижних міжнародних змагань, Україна підтвердила, що хоче провести у себе зимові Олімпійські ігри 2022 року, на даний момент вартість проведення зимової Олімпіади оцінюється досить "скромно" - майже в сім мільярдів доларів. Про це у своєму блозі повідомив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

Проводити зимові ігри-2022 в себе передумали іспанці. Для них це занадто дорого. В останні кілька років таку ощадливість проявили також Швейцарія, Італія, Чехія і Японія. А в Бразилії пройшли багатотисячні акції протесту з вимогами відмовитися від проведення футбольного чемпіонату. В світі - криза. Але тільки не у нас.
Ідея проведення зимових ігор-2022 в Україні не нова. Вперше її озвучили в уряді ще в 2006 році, проте далі пропозиції справа не пішла. На цей раз все серйозніше: підписано перші угоди з Міжнародним олімпійським комітетом, а головне - вже розпочато фінансування оціночних робіт.

Український уряд намагається отримати кредит від МВФ, щоб відстрочити дефолт хоча б до президентських виборів 2015 року, і одночасно подає заявку на проведення такого витратного заходу, який в кінцевому підсумку буде сплачено платниками податків.

Кому вигідний цей бенкет під час чуми? Пояснення дуже просте: при підготовці до Олімпіади-2022 можна задіяти всі ті ж добре відпрацьовані корупційні схеми. Підготовчі роботи будуть у віданні Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами, яке очолює відомий аматор лижного спорту Владислав Каськів. Думаю, коментарі зайві.

Зовсім недавно ми всі були свідками підготовки до Євро-2012. Чемпіонат Європи з футболу обійшовся нам у 108 мільярдів гривень. Частково надмірні витрати на Євро-2012 і стали причиною сьогоднішнього катастрофічного економічного становища України.

По закінченні року у Львові цілком серйозно обговорюється перспектива демонтажу стадіону, збудованого до чемпіонату. У міста немає коштів на його утримання. Але при цьому планується будівництво льодового палацу до зимових ігор 2022 року!

Навіщо в сформованій ситуації проводити ще більш дорогі змагання? Ми не вкладаємо кошти в модернізацію промисловості, енергетики та інших галузей, функціонування яких життєво важливо для подальшого існування країни, але збираємося закопати мільярди в Карпатських горах. Про те, що нинішній стан економіки не дозволяє нам такі витрати, чиновники, схоже, навіть не замислюються.