ua en ru

Україна подала у Високий суд Англії заперечення на позов РФ про виплату 3 млрд доларів боргу

Україна подала у Високий суд Англії заперечення на позов РФ про виплату 3 млрд доларів боргу Фото: Україна має намір рішуче захищати свою позицію у цій справі

Заперечення стосується позову, із яким компанія The Law Debenture Trust Corporation PLC звернулася проти України у лютому

Україна сьогодні, 27 травня 2016 року, подала до Високого суду Англії заперечення проти позову, із яким компанія The Law Debenture Trust Corporation PLC звернулася проти України у лютому 2016 року. Про це йдеться у спільній заяві Міністерства фінансів і Міністерства закордонних справ, опублікованому прес-службою МЗС.

Зазначимо, позивач є довірчим управителем (трасті) згідно із документом, який передбачав надання Російською Федерацією Україні запозичень у розмірі 3 млрд доларів США, укладання якого було результатом домовленостей, досягнутих урядом колишнього президента України Віктора Януковича у грудні 2013 року з Російською Федерацією.


Заперечення України проти позову обґрунтовують тим, що договір щодо запозичень є недійсним та таким, що не підлягає примусовому виконанню через ряд причин.

До таких причин, зокрема, належить те, що згідно із українським законодавством Україна не мала необхідної дієздатності на укладення угоди, яка порушувала встановлені на той час межі запозичень, а також що угода була укладена у результаті примусу, який здійснювався з боку Росії на Україну протягом усього 2013 року з метою не допустити укладення Україною Угоди про асоціацію із ЄС.

Україна має намір рішуче захищати свою позицію у цій справі, і такий захист є одним із елементів більш масштабної юридичної стратегії, спрямованої на притягнення Росії до відповідальності за агресію та інші протиправні дії щодо України, включаючи незаконну окупацію Кримського півострова.

Нагадаємо, в лютому Росія подала позов проти України щодо стягнення 3 млрд доларів кредиту.