ua en ru

Україна планує відновити контроль над повітряним простором Чорного моря, - Омелян

Україна планує відновити контроль над повітряним простором Чорного моря, - Омелян Фото: Володимир Омелян

Україна вживає всіх можливих заходів для забезпечення безпеки міжнародної аеронавігації

Україна спільно з ICAO (Міжнародна організація цивільної авіації) працює над відновленням контролю над повітряним простором над Чорним морем. Про це заявив міністр інфраструктури України Володимир Омелян під час зустрічі з президентом Ради ICAO Олумуіва Бенард Аліу та директором Європейського та Північноатлантичного бюро ICAO Луішем Фонсека де Алмейдою, передає прес-служба МІУ.

"Україна вживає всіх можливих заходів для забезпечення безпеки міжнародної аеронавігації, Україна має технічну та операційну спроможність забезпечувати надання аеронавігаційного обслуговування згідно зі стандартами та рекомендованою практикою ICAO у міжнародному повітряному просторі над відкритим морем, де відповідальність за обслуговування повітряного руху міжнародними угодами покладено на Україну", - підкреслив Омелян.

За його словами, для України єдино прийнятним сценарієм нормалізації повітряного руху у міжнародному просторі є сценарій, якій базується на чинних міжнародних договорах та передбачає надання аеронавігаційного обслуговування Україною, як це було до 2014 року. При цьому головною перепоною для цього є нелегітимні публікації аеронавігаційної інформації стосовно міжнародного повітряного простору Сімферопольського РПІ (району польотної інформації).

"Ми чекаємо на офіційний висновок аудиту ICAO у червні. Попередні оцінки дають можливість говорити, що Україна його пройшла найкраще серед східноєвропейських держав", - наголосив голова МІУ.

У свою чергу президент Ради ICAO висловив сподівання на те, що Україна стане членом Ради ІСАО вже у 2019 році після ратифікації протоколу щодо збільшення країн-членів.

Також Омелян заручився підтримкою президента Ради ІСАО щодо відкриття офісу України при Раді ІСАО для вирішення нагальних питань.

Нагадаємо, раніше голова МІУ констатував погіршення ситуації з підписанням угоди про єдиний авіапростір між Україною і Євросоюзом.