ua en ru

Україна планує залучити три німецькі компанії до модернізації ГТС, - Кожара

Україна планує використати німецькі компанії Siemens AG, Deutsche Bank AG та Ferrostaal GmbH для модернізації своєї газотранспортної системи. Про це вчора в Берліні заявив міністр закордонних справ України Леонід Кожара (на фото), повідомляє Bloomberg.

Україна планує використати німецькі компанії Siemens AG, Deutsche Bank AG та Ferrostaal GmbH для модернізації своєї газотранспортної системи. Про це вчора в Берліні заявив міністр закордонних справ України Леонід Кожара (на фото), повідомляє Bloomberg.

"Уряд України, шукаючи більш тісні зв'язки з Європейським Союзом та підвищення безпеки постачання газу, має намір розширити проект, підготовлений трьома компаніями в минулому році, щоб модернізувати частину газопроводу "Союз", - зазначив Кожара у промові до Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP).

За словами Кожари, Україна особливо зацікавлена в розвитку підземних сховищ газу. "Нашою метою є розширити цей проект на всю українську газотранспортну систему", - відзначив він.

Нагадаємо, наприкінці червня 2013 р. прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив віце-прем'єр-міністру Юрію Бойку розробити і представити до саміта у Вільнюсі проект модернізації української ГТС для подальшого зберігання запасів європейського газу.

Україна вважає, що розвиток і модернізація української ГТС здатні зіграти ключову роль у стратегічній стабільності європейського енергетичного ринку. Київ не раз декларував намір створити тристоронній консорціум за участю Євросоюзу і Росії з управління та реконструкції ГТС України. Проект знаходиться на порядку денному не перший рік.

Проте глава "Газпрому" Олексій Міллер нещодавно заявив, що переговори про створення консорціуму для управління газотранспортною системою України заморожені. Москва звинувачує Київ у пасивності. Міллер заявив про те, що ВАТ "Газпром" не буде закачувати газ у ПСГ України ні за яких умов.

У той же час в останньому посланні парламенту Президент Віктор Янукович сформулював тези щодо зведення до мінімуму "фактора Росії" в енергетичній політиці України. Так, центральною ідеєю тут є створення на базі українських ПСГ газового хаба. Україна хоче, щоб європейські компанії зберігали газ в українських сховищах, а Київ мав можливість закуповувати європейський газ на своїй території.

Зазначимо, що Україна очікує відкриття у вересні 2013 р. кредитної лінії Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) в обсязі 326 млн євро для модернізації української ГТС. При цьому Deutsche Bank і Ferrostaal готові вкласти в модернізацію ГТС України 5-7 млрд дол. Оціночна вартість української ГТС, згідно з деякими даними, становить 26-29 млрд дол.