ua en ru

Україна планує приєднатися до програми НАТО з повітряної безпеки

Україна планує приєднатися до програми НАТО з повітряної безпеки Фото: зустріч експертів НАТО з представниками командування Повітряних сил ЗСУ

В країну прибула делегація НАТО з питань реалізації програми RASP

Експерти НАТО з питань реалізації Регіональної програми з безпеки повітряного простору (RASP) під керівництвом Рене ван дер Хайдена зустрілися у вівторок, 23 лютого з представниками командування Повітряних сил Збройних сил України. Про це повідомляє прес-служба Міноборони України.

Під час зустрічі зокрема обговорювалося продовження консультацій експертів України та НАТО щодо здійснення техніко-експлуатаційного дослідження можливостей реалізації Регіональної програми НАТО з безпеки повітряного простору в Україні.

"Реалізація проекту RASP забезпечить Україні можливість транскордонної координації щодо вирішення інцидентів з безпеки у повітрі, розвине регіональну взаємосумісність та взаємодію у повітряному просторі, поліпшить внутрішню цивільно-військову взаємодію", - вважає перший заступник командувача ПС ЗСУ, генерал-майор Артур Артеменко.

З його слів, враховуючи діючу в Україні систему обміну даними про повітряну обстановку, цей проект надасть змогу значно підвищити ефективність моніторингу обстановки в повітрі.

Програма RASP передбачає отримання в реальному часі від сусідніх країн оповіщення про повітряні загрози та підозрювані повітряні судна ("ренегати") шляхом обміну даними, прямої голосової координації та впровадження єдиних процедур.

Зараз до системи взаємного оповіщення за програмою RASP входять Норвегія, Польща, Туреччина. Виявили зацікавленість до зазначеного проекту: Грузія, Литва, Латвія, Молдова, США, Фінляндія та Франція.

Нагадаємо, 19 лютого Україна та НАТО підписали лист про наміри щодо співробітництва у сфері спеціальних операцій між штабом Сил спеціальних операцій НАТО та Генеральним штабом Збройних сил України.