ua en ru

Україна перейшла на пятивидову модель органів виконавчої влади, - Лавринович

Міністр юстиції України Олександр Лавринович, оцінюючи закінчення першого етапу адміністративної реформи, заявив про те, що Україна перейшла на пятиувидову модель органів виконавчої влади. Про це йдеться в інтерв'ю міністра юстиції виданню "Урядовий кур'єр".

"Міністерство, служба, інспекція, агентство і національний регулятор, то є п'ять видів (органів виконавчої влади). У міністерствах розробляють політику, їх функції чітко окреслені. Віце-прем'єри в уряді тепер ще й очолюють певні міністерства, тобто виконують координуючі функції, а сам міністр, який очолює той чи інший напрямок, відповідає за формування державної політики у відповідній сфері. Тобто відпала необхідність в додатковому управлінському ланюзі. Також віце-прем'єри і міністри виконують координуючі функції щодо служб, інспекцій, агентств та національних регуляторів", - заявив Лавринович.

Крім того, Лавринович зазначив, що така модель існує в урядах європейських держав: "це європейський досвід, в урядах багатьох країн Євросоюзу віце-прем'єри одночасно є міністрами, а в одній навіть прем'єр-ми Ністру очолює профільну Міністрество", - додав Лавринович.

Відзначимо, Президент України Віктор Янукович просить парламент прискорити підготовку законодавчої бази для подальшого проведення реформи і розглянути 15 законопроектів, 7 з яких стосуються її реалізації.