ua en ru

Україна очікує транш від ЄС у 310 млн грн на підвищення енергоефективності в кінці II кварталу 2011 р., - НАЕР

Україна очікує в кінці II кварталу 2011 р. транш від Європейського Союзу (ЄС) у розмірі 310 млн грн на підвищення енергоефективності. Про це у ході прес-конференції повідомив перший заступник голови Національного агентства України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів (НАЕР) Віталій Григоровський, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами В.Григоровського, кошти від ЄС стануть одним із джерел фінансування проектів по енергозбереженню та енергоефективності. "Раніше основною ціллю цих коштів була підтримка ЄС для реалізації підвищення енергоефеткивності України. Проте згодом, на це рішення був накладений мораторій, який сьогодні знятий", - сказав В.Григоровський.

За його даними, 163,5 млн грн піде на впровадження технологій, які передбачають використання теплових насосів на підприємствах комунальної форми власності та бюджетних установах, 37,5 млн грн - на будівництво і реконструкцію електромереж в АР Крим та Одеській обл., в тому числі 10 млн грн - на будівництво магістральної електромережі 110 кВт, а також 78 млн грн - на проведення модернізації об'єктів комунального господарства, і в т.ч. переведення котелень, що обслуговують об'єкти соціальної сфері на використання відновлювальних джерел енергії та альтернативні види палива.

Відзначимо, сьогодні, 13 квітня, після засідання Кабміну голова Держагентства з енергоефективності та енергозбереження Микола Пашкевич заявив, що Кабінет міністрів України затвердив порядок використання бюджетних коштів для підтримки заходів з енергозбереження.

Нагадаємо, 11 квітня 2011 р . директор департаменту стратегії реформування житлово-комунального господарства Міністерства будівництва і житлово-комунального господарства України Наталія Олійник заявила, що програма реформування сфери житлово-комунального господарства передбачає до 2014 р. фінансування заходів пов'язаних з енергозбереженням в житловому фонді в розмірі 2 млрд грн, і 10,5 млрд грн для розробки інвестиційних проектів з капітального ремонту будинків.