ua en ru

Україна очікує, що місія ООН складатиметься із не менше 20 тис. миротворців

Україна очікує, що місія ООН складатиметься із не менше 20 тис. миротворців Фото: миротворці ООН (wikimedia.orgCpl. Janessa Pon)

Миротворці мають бути розміщені по всій території ОРДЛО

Українська сторона очікує, що місія ООН на Донбасі складатиметься із не менше 20 тисяч миротворців. Про це повідомив представник України в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи (ТКГ) по врегулюванню ситуації на сході України Олександр Моцик, передає РБК-Україна із посиланням на "Український кризовий медіацентр".

Також, за словами представника України у ТКГ, також розраховують у складі місії на 5 тисяч поліцейського персоналу і декількох тисяч цивільного адміністративного персоналу у перехідному періоді. Крім того, позиція України в тому, що миротворці мають бути розміщені на всій окупованій території, включно з лінією зіткнення.

До того ж, миротворці повинні мати право негайно отримувати доступ до стратегічних об’єктів та всіх місць розміщення озброєння.

Що стосується країн-контриб’юторів, то пропонується надати лідерство нейтральним європейським країнам, зокрема, Фінляндії, Швеції і Австрії.

"Якщо до місії приєднаються Білорусь і Казахстан, які є учасниками Ташкентського договору, то до складу місії необхідно включити країни-члени НАТО, наприклад Іспанію, а також сусідів Україні - Польщу та країни Балтики, які добре розуміють реальну ситуацію", - додав Моцик.

Він додав, що наразі переговори з Росією зайшли фактично у глухий кут - вона не готова йти на компроміси щодо формату місії миротворців. Таким чином впровадження її найближчим часом є нереалістичним. Зокрема, РФ виступає за розміщення миротворців вздовж лінії розмежування та для охорони спостерігачів ОБСЄ.

"Такий підхід однозначно призвів би до замороження конфлікту на довгі роки...Наше бачення - миротворча місія має призвести до відновлення територіальної цілісності України і української влади на Донбасі", - сказав Моцик.

Нагадаємо, у Верховні раді повідомили, що закон про особливий статус Донбасу вступить в дію тільки після введення миротворчої місії ООН на Донбасі.