ua en ru

Україна відправила Росії ноту у зв'язку із затриманими спецпризначенцями

Україна відправила Росії ноту у зв'язку із затриманими спецпризначенцями Фото: Дмитро Кулеба

Перебування російських військових на території України порушує мінські угоди

Україна відправила Росії ноту у зв'язку із затриманими спецпризначенцями. Про це сьогодні під час брифінгу повідомив посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба, передає кореспондент РБК-Україна.

"До них (затриманих у неділю російських військових, - ред.) отримують доступ представники Червоного хреста - це дуже важливо, для нас ця ситуація важлива для того, щоб продемонструвати світу і в тому числі російським громадянам те, що який би не був конфлікт, ми залишаємося відданими міжнародним зобов'язанням і простому людському відношенню до тих, хто потрапляє в межі нашої юрисдикції", - сказав Кулеба.

За його словами, сьогодні на адресу Міністерства закордонних справ РФ була направлена ​​офіційна нота протесту.

"Оскільки затримання цих двох військовослужбовців Єрофєєва і Александрова є наочним доказом всіх порушень міжнародного права, які відбуваються з боку Російської Федерації в контексті її агресії проти України. Більше того, ми наголошуємо і Російській Федерації, і це публічно теж зазначено, що перебування російських військових на території України, їх участь у бойових зіткненнях з нашими силами АТО ставить під сумнів намір російської сторони щодо добросовісної імплементації Мінських домовленостей. І це вже не просто аргумент, а доконаний факт, що російські війська присутні на території України, і ми чекаємо адекватних і аргументованих пояснень РФ, як це сталося", - сказав Кулеба.

Нагадаємо, сьогодні Служба безпеки України оприлюднила відео допиту Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва, де вони зізнаються в тому, що є російськими військовослужбовцями, і розповідають подробиці свого перебування на Донбасі.

Зазначимо, раніше в СБУ виключили обмін спецпризначенців.