ua en ru

Україна може відкрити в Казахстані виробництво компонентів для своїх АЕС

Україна може відкрити в Казахстані виробництво компонентів для своїх АЕС Фото: міністр енергетики і вугільної промисловості України Ігор Насалик в Казахстані (прес-служба "Казатомпрома")

Таку можливість обговорили глава Міненерго України Ігор Насалик і голова правління "Казатомпрома" Аскар Жумагалієв

Україна може відкрити в Казахстані виробництво компонентів для своїх атомних електростанцій (АЕС). Відповідне питання обговорили під час зустрічі міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик і голова правління казахської національної атомної компанії "Казатомпром" Аскар Жумагалієв, повідомили сьогодні у прес-службі "Казатомпрома".

Як зазначається, поряд з перспективами розвитку співпраці в атомній галузі, українська та казахстанська сторони обговорили, зокрема, питання освоєння уранових родовищ в Україні.


Глава "Казатомпрома" запропонував українським колегам використовувати мобільні комплекси для видобутку і переробки урану, розроблені казахстанським Інститутом високих технологій. Їхньою перевагою є компактність і відсутність необхідності в капітальному будівництві, що особливо значимо для роботи на ділянках з невеликими запасами урану.

"Ми готові надати будь-який вид послуг: від надання інжинірингу до здачі мобільних комплексів "під ключ", - зазначив Жумагалієв.

У ході зустрічі також порушувалися питання поставок українських іонообмінних смол до Казахстану і виробництва на території Республіки Казахстан тепловиділяючих збірок (ТВЗ) для задоволення потреб АЕС України.

За підсумками зустрічі сторони домовилися в рамках спільної робочої групи більш детально розглянути всі озвучені питання.

Нагадаємо, раніше Казахстан закликав РФ дозволити транзит стратегічних українських товарів.