ua en ru

Казахстан закликав РФ дозволити транзит стратегічних українських товарів

Казахстан закликав РФ дозволити транзит стратегічних українських товарів Фото: Казахстан закликає РФ розблокувати транзит українських вантажів

В очікуванні рішення уряду Росії для перевезень і України пропонується використовувати каспійський регіон

Казахстан закликає Росію дозволити транзит по її території стратегічно важливих товарів з України. Про це повідомила заступник голови правління Національної палати підприємців республіки Казахстан (НПП) Дана Жунусова.

За її словами, Уряд Республіки Казахстан направило запит до Уряду Росії щодо розгляду можливості транзиту ряду товарів по території РФ.

Жунусова нагадала, що у грудні минулого року Російська Федерація припинила дію Договору про зону вільної торгівлі щодо України. Крім того, а з 1 січня 2016 року товари, наступні з території України, були також включені в список санкційної продукції. Також з 1 січня РФ прийняла ще один указ, згідно з яким було введено особливий порядок ввезення товарів з України до Казахстану транзитом з Росії.

"Новий указ фактично ввів заборону на ввезення всіх товарів з України в Казахстан і Киргизстан через територію Росії. Дозволеними до ввезення через територію Росії залишилися 1908 товарних позицій ТН ЗЕД, ввізне мито на які у Єдиному митному тарифі встановлена 0%", - прокоментувала заступник голови правління НВП.

За словами Жунусовой протягом 1,5 років (з серпня 2014 року) та Євразійська економічна комісія, і уповноважені органи держав-членів робили неодноразові спроби врегулювати проблеми з транзитом по території Росії. В грудні 2014 року була прийнята Рекомендація Колегії ЄЕК, згідно з якою санкційна політика не повинна поширюватися на товари, які слідують з території ЄАЕС під митною процедурою митного транзиту. У 2015 році почалася робота з розробки механізму взаємодії держав Союзу при запровадженні санкцій, сьогодні обговорюється система простежуваності товарів від моменту ввезення до кінцевого споживача.


"Однак за фактом ніяких змін з проблемами щодо транзиту товарів територією Росії на сьогоднішній день немає. Залишається сподіватися, що в найближчому майбутньому уповноваженим державним органам Союзу вдасться знайти консенсус і прийняти рішення, яке дозволить мінімізувати негативний вплив на підприємців і виключить додаткові фінансові навантаження при імпорті товарів", - зазначила Дана Жунусова.

Вона також повідомила, що в даний час вже близько 70% вантажів з Туреччини в Казахстан і Киргизстан йдуть через каспійський регіон.

"Зараз ми пропонуємо використовувати його і для перевезень вантажів з України", - сказала заступник голови правління НВП.

Як повідомлялося, Україна закликала ЄС вплинути на РФ для скасування обмежень по транзиту.