ua en ru

Україна відмовилася від позаблокового статусу заради членства в НАТО

Україна відмовилася від позаблокового статусу заради членства в НАТО

Народні депутати України підтримали законопроект № 1014-3 "Про внесення змін до деяких законів України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості". За відповідне рішення проголосували 303 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, представляючи цей законопроект у Верховній Раді України, заявив, що скасування позаблокового статусу відкриває для України новий механізм зовнішньої політики та безпеки.

"Сьогодні у нас без перебільшення другий знаковий момент, коли я маю честь представити внесений Президентом України проект закону про внесення змін до законів України про відмову від позаблокової політики України. По-перше, в умовах здійснення агресій цей закон відкриває для нас новий механізм і нову форму реалізації нашої передбачуваної зовнішньої політики. Логіка і філософія закону полягає в інтеграції України у європейський і євроатлантичний простір... В тому числі, досягнення всіх форм і критеріїв членства в Альянсі. Цей закон дозволить нам використовувати всі можливості здійснення нашого військово-політичного курсу за нашим національним інтересам, захистити незалежність, суверенітет та непорушність наших кордонів", - заявив Клімкін.

Даний закон, внесений на розгляд парламенту Президентом України Петром Порошенком, передбачає внесення змін до статті 6 закону України "Про основи національної безпеки України" згідно з якими пріоритетами національних інтересів є інтеграція України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в Європейському союзі та в євроатлантичний безпековий простір; розвиток рівноправних взаємовигідних відносин з іншими державами світу в інтересах України.

Також вноситься доповнення до статті 11 закону "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" згідно з якими основними засадами зовнішньої політики є поглиблення співпраці з Організацією Північноатлантичного договору (НАТО) з метою досягнення критеріїв, необхідних для набуття членства у цій організації".

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що Україна стане потенційним військовим супротивником РФ у разі скасування позаблокового статусу.