ua en ru

Україна оскаржить у Європейському суді вирок Чийгозу

Україна оскаржить у Європейському суді вирок Чийгозу Фото: Ахтем Чийгоз

Ув'язнення громадянина України є абсолютно неправомірним

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України висловило протест у зв'язку з засудженням "владою" Криму заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті міністерства.

"Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України засуджує злочинні дії Російської Федерації, яка в окупованому нею Криму вчинила розправу над заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтемом Чийгозом. Ув'язнення громадянина України є абсолютно неправомірним і буде оскаржено в Європейському суді з прав людини", - наголошується в заяві.

У міністерстві підкреслили, що всі особи, причетні до незаконного засудження Ахтема Чийгоза, в тому числі, працівники ФСБ, прокуратури РФ і судді повинні повною мірою нести відповідальність, згідно з нормами міжнародного права.

Крім цього, міністерство звернулося до народних депутатів України з проханням якнайшвидше прийняти закон про "Про визнання політичними в'язнями осіб, позбавлених особистої свободи за політичними мотивами за рішенням органів державної влади Російської Федерації, і надання їм державної соціальної допомоги".

"Щоб ті, хто бореться за територіальну цілісність України в умовах окупації, могли розраховувати на підтримку і були захищені державою", - додали в міністерстві.

Окупаційна влада Криму звинуватила Чийгоза в "організації масових заворушень" під час мітингу за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року.

Нагадаємо, захист має намір оскаржити вирок Чийгозу.