ua en ru

Україна звернеться до РФ із запитом про видачу виконавців замаху на Мосійчука

Україна звернеться до РФ із запитом про видачу виконавців замаху на Мосійчука Фото: Ігор Мосійчук (РБК-Україна)

Зловмисники перебувають на території РФ, наразі вони оголошені у розшу

Після оголошення виконавців замаху на народного депутата Ігоря Мосійчука у міжнародний розшук, прокуратура Києва звернеться до РФ із запитом щодо встановлення їх місцезнаходження та видачі правоохоронним органам України. Про це у коментарі РБК-Україна повідомила речниця прокуратури міста Києва Надія Максимець.

"На даний час підготовлено клопотання до суду про застосування щодо Лисака та Григоряна запобіжного заходу у вигляді тримання підвартою та про надання дозволу на їх затримання. Надалі після оголошення виконавців у міжнародний розшук, прокуратура звернеться до РФ із запитом щодо встановлення їх місцезнаходження та видачі правоохоронним органам України", - повідомила Максимець.

Також у прокуратурі Києва зазначили, що в межах слідства щодо замаху на Мосійчука було допитано понад 800 свідків, опрацьовано відеозаписи зі 112 камер спостереження, проаналізовано телефонні з’єднання понад ніж 10 тис. абонентів різних операторів мобільного зв’язку, призначено 25 судових експертиз.

Правоохоронцями встановлено, що для вчинення замаху злочинці використали саморобний радіокерований вибуховий пристрій направленої дії потужністю 460 грам тротилу, який приховали у мопеді, залишеному ними біля входу в приміщення телеканалу "Еспресо".

За результатами проведення слідчих дій вдалося встановити групу осіб, причетних до організації та вчинення цього злочину. Це троє громадян України: 37-річний уродженець Волинської області, 44-річний уродженець Азербайджану, 37-річний мешканець столиці, а також інші особи, серед яких громадянин РФ - співробітник Головного управління Генерального штабу збройних сил РФ.

За результатами слідства 37-річному мешканцю Києва, який безпосередньо виготовив та встановив вибуховий пристрій, оголошено про підозру в пособництві у вчиненні теракту та незаконне зберігання та виготовлення вибухового пристрою. Підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, зараз він перебуває у Київському СІЗО.

Ще двом виконавцям заочно оголошено про підозру. Їм інкримінується посягання на життя державного діяча, вчинення терористичного акту, незаконне зберігання зброї та боєприпасів та виготовлення вибухового пристрою. За даними слідства, зловмисники перебувають на території РФ. Наразі вони оголошені у розшук.

Як відомо, 25 жовтня минулого року біля офісу телеканалу "Еспресо" у Києві стався вибух, внаслідок якого загинуло двоє людей і троє громадян отримали поранення, серед яких народний депутат України Ігор Мосійчук, політолог Віталій Бала та випадкова перехожа.

Нагадаємо, раніше в СБУ повідомили, що організатором теракту в Києві біля офісу телеканалу "Еспресо", в якому постраждав нардеп від Радикальної партії Ігор Мосійчук, був представник Генерального управління Генштабу Російської Федерації.