ua en ru

Україна не видасть Яроша Росії, - ГПУ

Україна не видасть лідера "Правого сектора" Дмитра Яроша Російській Федерації.

Україна не видасть лідера "Правого сектора" Дмитра Яроша Російській Федерації. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України (ГПУ).

"У зв'язку з наявністю у Яроша громадянства України, відповідно до ст.25 Конституції України, ст.6 Європейської конвенції про видачу правопорушників 1957 р., ст.57 Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах 1993 р., п.1 ст.10 КК України, а також п.1 ч.1 ст.589 КПК України, у його видачі буде відмовлено", - йдеться в повідомленні.

Зазначені положення законодавства виключають видачу громадянина України іноземній державі, у зв'язку з чим підстав для затримання та видачі Яроша не вбачається.

У ГПУ зазначили, що в такому випадку, згідно з положеннями Європейської конвенції про передачу провадження у кримінальних справах 1972 р., а також Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах 1993 р., на прохання російської сторони може бути організований розгляд клопотання про перейняття Україною кримінального провадження стосовно вказаної особи.

"Зараз до Головного управління міжнародно-правових зв'язків і європейської інтеграції Генеральної прокуратури України жодних клопотань із цього приводу не надходило", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, Слідчий комітет РФ оголосив лідера "Правого сектора" Дмитра Яроша в міжнародний розшук. Звинувачення Ярошу пред'явлено заочно.

Справу стосовно Яроша порушено за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.205.2 КК РФ і ч.2 ст.280 КК РФ (публічні заклики до здійснення терористичної та екстремістської діяльності, здійснені з використанням засобів масової інформації)".