ua en ru

Україна не зможе в найближчі 10 років позбутися залежності від зовнішніх джерел газопостачання, - експерт

Україна наразі не володіє достатніми технологіями, які б дозволили протягом найближчих 10 років позбутися залежності від зовнішніх джерел газопостачання. Таку думку висловив заступник гендиректора ТОВ "Інтегровані нафтогазові технології Надра" Іван Гафич на п'ятнадцятому щорічному форумі "Нафта і газ" у вівторок, 1 листопада, передає кореспондент РБК-Україна.

"Купувати газ доведеться у Росії, а якщо не у Росії - то у когось іншого. Інше питання, що ми можемо нарощувати видобуток власного газу, підвищуючи енергетичну незалежність країни", - зазначив він.

За словами Гафича, традиційний ресурсний потенціал нафти і газу в Україні оцінюється у 7-9 трлн т умовного палива, з них до 7 трлн т складає газ і до 2 трлн т - нафта. Водночас, третина родовищ розташована на шельфі Чорного і Азовського морів, який, на відміну від Східного і Західного нафтовидобувних регіонів, освоєний лише на 5%.

"За насиченістю газом-метаном різних пластів ми маємо четверте чи п'яте місце у світі, і так само одне із перших місць у світі за запасами сланцевого газу. Тобто, потенціал у нас великий. Можливо, колись, через 10-20 років, коли індустрія й інвестори вийдуть на промисловий видобуток сланцевого газу, Україна стане енергетично незалежною. Але до того треба освоювати те, що ми маємо - це традиційні родовища нафти і газу. Є ще достатній потенціал, але потрібні інвестиції і нові технології".

Гафич поінформував, що у зонах потенційних пошуків і розвідки сланцевого газу уже пробурена низка свердловин. Але головна проблема, із якою стикаються видобувні компанії, - відсутність відповідних технологій у бурінні.

"Тобто, багато свердловин в цих зонах було пробурено, але не отримані відповідні дебети у першу чергу через відсутність технологій буріння, які передбачають роботу на сланцевий газ", - пояснив він.

Таким чином, упевнений Гафич, мине не менше десяти років, поки Україна зможе вийти серйозно на промисловий видобуток сланцевого газу.

"Тому що дуже важливий період - це тестування, буріння технологічних свердловин, організація цього бізнесу. Будь-який сланцевий проект - це мільярди доларів, це сотні свердловин. На голому місці будувати їх дуже тяжко", - підкреслив він.