ua en ru

Україна не несе ризиків для світової фінансової системи, - Акімова

Україна не несе ризиків для світової фінансової системи. Про це на сьогоднішній прес-конференції заявила перший заступник глави Адміністрації Президента Ірина Акімова, передає кореспондент РБК-Україна.
"Це події дуже важливо для України ще і тому, то це сигнал - Україна для світової фінансової системи ризиків не несе. Враховуючи, що зараз фінансова система в усьому світі і так перебуває у вкрай турбулентному стані, я думаю, що цей крок, який був зроблений Україною, є дуже важливим. У майбутньому 2012 р. FATF, як і будь-яка міжнародна організація планує розвивати і переглядати свої стандарти. Україні потрібно буде робити наступні кроки, - підкреслила Акімова. - Це крок у правильному напрямку, він має особливе значення для України особливо зараз , коли на фінансових ринках у світі неспокійна ситуація і Україна показала, що коли ми беремо на себе зобов'язання, що ми вміємо їх ефективно виконувати".
"27 жовтня на пленарному засіданні FATF було прийнято рішення про зупинку моніторингу України і виключення її з так званого чорного списку", - заявила Акімова.
Вона нагадала, що на початку 2010 р. внаслідок того, що українське законодавство не відповідало стандартам і вимогам FATF, Україна була внесена в так званий "чорний список" FATF.
"На практиці це означало, що існували істотні ризики як для наших громадян, фізичних осіб, для підприємств, у разі, коли здійснювалися будь-які банківські операції. Якого роду ризики це могли бути? Наприклад, іноземними банками без попередження могли бути заблоковані експортно-імпортні операції українських суб'єктів діяльності, тобто підприємств. Те ж саме при розрахунках за кредитними картками громадянами України в іноземній валюті. Ці операції теж могли бути заблоковані. Крім того, мали право іноземні банки вимагати від українських банків інформації про контракти, які були підписані українськими підприємствами і при цьому не гарантувати збереження комерційної або банківської таємниці. Це серйозні речі, серйозні ризики, які за інших рівних умов могли нести дуже негативні наслідки як для діяльності підприємств, так і бути вкрай неприємними для українських громадян", - пояснила перший заступник голови АП.
Вона нагадала, що Фінмоніторинг і НБУ розробили 4 проекту закону, які були проголосовані на початку 2011 р.
Нагадаємо, Financial Action Task Force (FATF) виключила Україну з списку на моніторинг процесу боротьби з відмиванням грошей і протидії фінансуванню тероризму (БОД/ПФТ).