ua en ru

ЄС виступає проти тристоронніх переговорів з Україною за участю РФ

Європейський Союз виступає проти тристоронніх переговорів з Україною за участю Росії. Таку заяву сьогодні в Брюсселі зробив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус, передає "5 канал".

Європейський Союз виступає проти тристоронніх переговорів з Україною за участю Росії. Таку заяву сьогодні в Брюсселі зробив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус (на фото), передає "5 канал".

За його словами, пропозиція українського Кабміну про проведення перемовин у тристоронньому форматі ЄС-Україна-Росія не є виходом із ситуації і не має прецедентів.

Як зазначив міністр, Європа й надалі пропонує двосторонні переговори, і не бачить у цьому процесі ролі для третіх країн.

"Ми не віримо в будь-яке відкладення підписання угоди", - заявив Лінкявічус.

В Україні ж політичну ініціативу для втілення європейських прагнень українського народу у свої руки має взяти Президент Віктор Янукович, наголошує дипломат.

Зазначимо, що депутат Європарламенту від Польщі Павло Залевський повідомив, що місія Кокса-Кваснєвського занадто захопилася рішенням "питання Тимошенко" зовсім забула про те, що євроінтеграційний процес несе ризики для української економіки, тому країна хотіла б отримати гарантії компенсації можливих втрат. На його думку, ЄС повинен був запропонувати Україні програму компенсації можливих втрат, а також фінансування модернізації системи державного управління та виробничих потужностей українських підприємств, щоб їх продукція була конкурентною на ринках країн ЄС.

У той же час, Президент РФ Володимир Путін вчора заявив, що Москва згодна брати участь у тристоронніх переговорах з Україною і Євросоюзом. Російський президент також заявив, що Москва не проти економічного зближення України з Євросоюзом, але була б проти військового альянсу. При цьому Путін зазначив, що, зближуючись з Європою, Україна не зможе зберегти економічні зв'язки з Росією на колишньому рівні.