ua en ru

Україна не готова до широкого застосування форвардних закупівель зерна, - УКАБ

Ситуація в агропромисловому комплексі не дозволяє сподіватися на широке застосування форвардних операцій із зерном. Таку думку заявив генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Володимир Лапа.

Серед основних перешкод для збільшення застосування форвардних угод, на думку фахівця, варто виділити низьку культуру виконання контрактних зобов'язань, відсутність дієвої системи страхування, а також ризики значних цінових коливань на ринках ресурсів та аграрної продукції.

"Як наслідок, покупці зерна з форвардом намагаються забезпечити додаткові гарантії постачання зерна в умовах форвардних контрактів, що робить їх непривабливими для аграріїв", - зазначив В.Лапа. За його словами, система страхування тільки на етапі становлення, зокрема, на ринок виводяться перші стандартизовані страхові продукти, але в умовах аморфності державної політики у цій сфері, їх вартість занадто висока для аграріїв, що також робить непривабливою реалізацію зерна за форвардом.

Не менш суттєвою проблемою, на думку експертів УКАБ, є цінова динаміка на ринках ресурсів і готової продукції. Так, в серпні-вересні 2010 року ціни на продовольчу пшеницю становили 1400-1500 грн/т.

Це означає, наприклад, що в разі реалізації норм законопроекту №8163 в нинішній редакції, селянам при співпраці з трейдерами необхідно було б продавати пшеницю врожаю 2011 року за біржовими цінами до початку вегетації, тобто за ціною 1400-1500 грн/т за умови, що собівартість виробництва в багатьох випадках перевищує цю межу.

"Як це ні парадоксально, програти від такого форварду можуть в першу чергу сільгоспвиробники, які самі не мають навичок експортної торгівлі, через те, що ціна фіксується до початку вегетації, а ресурси продовжують дорожчати і далі" - сказав В.Лапа. Він також додав, що зазначені фактори впливають і на діяльність як приватних, так і державних компаній. Підтвердженням тому є інформація про обсяги державних форвардних закупівель в 2011 році. При наявності в Україні понад 15 тис. сільгосппідприємств та 40 тис. фермерських господарств, укладено 500 контрактів, і це стосується всіх культур.