ua en ru

Україна наполегливо прагне знайти компроміс з МВФ, - Азаров

Україна наполегливо прагне знайти компроміс з МВФ. Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

Зокрема, відповідаючи на запитання щодо того, що Україна в 2013 р. може обійтися без кредитів МВФ, Азаров зазначив: "Я говорив про те, що Україна може обійтися без кредитів МВФ, але ніколи і ніде не говорив, що зробити це дуже легко. Насправді ми дійсно можемо обійтися без кредитів і не візьмемо ці кредити на неприйнятних для нас умовах, але зробити це буде не так просто. Саме тому ми наполегливо прагнемо знайти компроміс з МВФ".

Нагадаємо, місія МВФ мала прибути в Україну 7 грудня, проте на прохання України візит був перенесений на 2013 р. - до затвердження нового Кабінету міністрів. Пізніше МВФ підтвердив, що візит відбудеться в другій половині січня 2013 р.

Чинна програма співпраці України і МВФ вже завершилася, проте, за словами екс-міністра економічного розвитку і торгівлі Петра Порошенка, існує можливість її продовження на дев'ять місяців.

У свою чергу МВФ заявив, що не веде переговорів з Україною з приводу відновлення співпраці. За словами директора департаменту з міжнародних відносин МВФ Джеррі Райса, в валютному фонді поки не визначилися з умовами продовження співпраці з Україною.

В кінці жовтня в Україні вже працювала технічна місія МВФ, однак, згідно з офіційними заявами, умов продовження співпраці з Україною за програмою stand by вона не обговорювала. Робота велася над програмою реформування фінансового сектора.

Зазначимо, що якщо Україні не вдасться "розморозити" співпраця з МВФ, міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings може знизити кредитний рейтинг України. На даний момент Україна присвоєно довгостроковий рейтинг дефолту емітента в іноземній і національній валюті на рівні "B" зі "стабільним" прогнозом.

Читайте також: Янукович розраховує на поглиблену співпрацю з МВФ, СБ та СОТ