ua en ru

Україна наполягає на неприйнятності пропонованої РФ ціни на газ

Україна наполягає на неприйнятності запропонованої Росією ціни на газ.

Україна наполягає на неприйнятності запропонованої Росією ціни на газ. Про це йдеться у коментарі міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана (на фото) з приводу заяви міністра енергетики РФ Олександра Новака про відсутність намірів російської сторони змінювати свою пропозицію і умови, при яких постачання газу в Україну відновиться.

"Зазначена пропозиція та умови російської сторони не можуть розглядатися українською стороною "як комфортні та м'які". Українська сторона також не може назвати цю пропозицію ні конструктивною, ні навіть добросовісною. Ця пропозиція містить ціну 385 дол. США за 1000 куб. м. газу, яку не тільки українська сторона, але й представники Єврокомісії визнають неринковою і завищеною", - зазначає Продан.

"Більше того, сам механізм, за яким російська сторона пропонує встановити цю ціну - в односторонньому порядку, шляхом прийняття урядового рішення - також є неприйнятним. Це спроба залишити питання поставок газу в Україну в якості постійно діючого політичного важеля", - додає український міністр.

За його словами, російська сторона не зробила в переговорах жодного кроку назустріч Україні, відійшовши на останніх раундах навіть від домовленостей, які були досягнуті в ході переговорів раніше.

"Натомість українська сторона, здійснивши платіж в сумі 786,4 млн дол. США повністю розрахувалася за газ, поставлений у першому кварталі поточного року, не словами, а діями підтвердила свій настрій на конструктивне вирішення проблеми", - вважає Продан.

Сьогодні, за його словами, Україна чекає від російської сторони кроків у напрямку зближення позицій. "Звичайно, якщо російська сторона має на меті вирішення проблеми, а не її ескалацію", - зазначає Продан.